EVROPSKA FILMSKA AKADEMIJA

"Quo Vadis, Aida?" nominovan za najbolji evropski film

"Quo Vadis, Aida?" nominovan je u četiri od pet najvažnijih kategorija

Redateljica Jasmila Žbanić. Agencije

A. Ka. / Fena

9.11.2021

Evropska filmska akademija je na press konferenciji u Sevilji objavila nominacije za najveća dostignuća europske kinematografije u 2020. i 2021. godini, saopćila je produkcijska kuća Deblokada.

Film te produkcijske kuće "Quo Vadis, Aida?" nominovan je u četiri od pet najvažnijih kategorija: najbolji evropski film 2021. godine, redateljica Jasmila Žbanić i producent Damir Ibrahimović, Jasmila Žbanić za najbolju evropsku redateljicu, Jasna Đuričić za najbolju evropsku glumicu te Jasmila Žbanić za najbolju evropsku scenaristicu.

Pored navedenih nominacija film “Quo Vadis, Aida? “ je nominovan i za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu koja se dodjeljuje od studenata evropskih univerziteta.

Iz Deblokade ističu da nominacije predstavljaju još jedno veliko priznanje za film koji je već dosad obilježio svjetsku kinematografiju u 2020. i 2021. godini.

Nakon premijere na Venecija Film Festivalu film je bio nominovan za nagradu Američke filmske akademije Oscar, nagrade Britanske filmske akademije BAFTA, dobitnik je Independent Spirit Awards, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima.

Za nominovane filmove glasalo je više od 4.100 članova Evropske filmske akademije.

Završna ceremonija će biti održana 11.decembra u Berlinskoj areni, a dan prije svečanosti producenti i autori nominovanih filmova će imati prijem kod berlinskog gradonačelnika, saopćeno je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.