PREMA ŠEKSPIROVOM TEKSTU

Dramska predstava "Kralj Lear" bit će izvedena 4. decembra na sceni NPS-a

Uz prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića, koji je utjelovio ulogu Kralja Lira, gledat ćemo Sanelu Pepeljak, Medihu Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elmu Juković

N. Aj.

3.12.2021

Detalj iz predstave - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Narodnom pozorištu Sarajevo će, u subotu 4. decembra sa početkom u 19:30 sati, biti izvedena dramska predstava "Kralj Lear" rađena po tekstu Vilijama Šekspira (William Shakespeare), u adaptaciji i režiji Diega de Breae.

Uz prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića, koji je utjelovio ulogu Kralja Lira (Lear), za koju je dva puta osvojio nagradu za najboljeg glumca, gledat ćemo Sanelu Pepeljak, Medihu Musliović, Slavena Vidaka, Vedrana Đekića i Elmu Juković.

Kralj Lir istražuje ljudsko putovanje kroz tamu i ponor smrti. Silazak je pun straha, nesigurnosti i nemoći. Naime, sudar sa smrću nije prepušten slobodnoj ljudskoj volji.

Lirov odlazak u svijet smrtne tame još je bolniji i tragičniji zbog njegovog rastrzanog srca i pomračenog uma. Nekadašnji Bog na Zemlji, sada duboko poniženi obični smrtnik, na zalasku svog života pokušava da spozna istinu koja će ga sunovratiti u krajnju propast. Razarajuća bol saznanja da je bio prevaren i izigran gura ga u lavirint patnje koja ga pogađa neljudskom snagom i moći. Onaj koji je bio sve, sada je ništa. Sve je to kazna života na čijem kraju Lir, kada već nije mogao ranije, preuzima svu patnju na sebe da bi se preko nje očistio. Lirov odlazak je pravi danse macabre koji ga lišava svega. Zemlja je postala grobnica, neka neko dozove sunce.

Predstava je realizirana u koprodukciji Narodnog pozorišta i Scene MESS.

Predstava je titlovana na engleski jezik.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.