"AVAZ" NA LICU MJESTA

Mostarsko ljeto: Veliki umjetnik Adin Hebib imao tremu pred svojim Mostarcima

Gradonačelnik Mario Kordić otvorio izložbu "Mostaru i mostu s poštovanjem i ljubavlju"

Piše: M. Smajkić

31.7.2022

Izložba Adina Hebiba - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

"Mostaru i mostu s poštovanjem i ljubavlju" naziv je izložbe slika i unikatnog nakita Adina i Mie Hebib, oca i kćerke, svjetski poznatih umjetnika, koja je večeras otvorena u okviru "Mostarskog ljeta".

Riječ je o postavci koja je svojevrsni miks radova, kao i tehnika, a koji su nastali u zadnje tri decenije.

Velika trema

Brojni ljubitelji likovne umjetnosti i poštovaoci Hebibovog stvaralaštva tako su u Centru za kulturu Mostar svjedočili vrhunskoj postavci iz njegovih nekoliko ciklusa u tri galerijska prostora. U jednom od njih izložen je i dio radova, umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu i mesingu Mije Hebib, koja večeras iz objektivnih razloga nije bila u Mostaru.

Veliki umjetnik Hebib nije krio emocije pred svojom mostarskom publikom.

-Imam veliku tremu i zahvalio bih se vama Mostarcima, vi ste zaslužni za ovu izložbu...Nekad davno u Roznamedžijinoj džamiji, 1984.godine pravio sam svoju prvu izložbu u Mostaru. Tada je to bio izložbeni prostor, baš u okviru „Mostarskog ljeta“, s Gradimirom Gojerom, a sponzor je bio Kažimir Jelčić iz velikog „Hepoka“. Možete misliti, nakon 42 godine, koja je sad ovo meni čast. Hvala vam - uzbuđen je bio Hebib.

Zavrijeđuje pažnju Mostaraca

Izložbu je otvorio gradonačelnik Mostara, Mario Kordić, koji je prisutnima otkrio kako ga je umjetnik pozvao da otvori izložbu.

-Nemam broj od gospodina Hebiba, javljam se na poziv i čovjek govori : „Ja sam prijatelj gospodina Ljube Bešlića, imali smo fantastičan odnos, a čuo sam sve lijepo o tebi i htio bih da dođeš da otvoriš ovu izložbu“. ..Nakon par uvodnih riječi, sramim se da ne znam više o gospodinu Hebibu, a vjerujte mi htio bih i Miju upoznati, jer, nakon svega što smo čuli, ona je sigurno osoba koja zavrijeđuje veliku pažnju nas Mostaraca...Mostar je ovih dana centar svijeta, ali hvala tebi Hebibe, što si Mostarcima priuštio ovu večer i obećavam da dogodine neću kasniti ni minute - rekao je Kordić uz izvinjenje što je pola sata kasnio na ovaj događaj.

Prisutnim su se obratili i Senad Suljić, direktor Centra za kulturu, koji je istaknuo da mu je izuzetno zadovoljstvo što imaju priliku predstaviti djela velikog umjetnika Hebiba, kao i Rašid Hadžović, ministar nauke, obrazovanja i kulture Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji je naveo da je Hebib najbolji ambasador Mostara i BiH i sigurno jedan od najboljih umjetnika koje Mostar dao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.