DIVNA ATMOSFERA

Završen ovogodišnji program festivala kulture “Slovo Gorčina” u Stocu

Festival je svečano otvoren na nekropoli stećaka Radimlja, tradicionalno najvažnijoj lokaciji za “Slovo Gorčina”

A. O.

1.8.2022

Damir Imamović - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Nekropola stećaka Radmilja - Avaz
Sa događaja - Avaz
Stolac, BiH - Avaz
+15

Muzičkim programom Damira Imamovića, pod zvjezdanim stolačkim nebom, sinoć je završen trodnevni festival kulture “Slovo Gorčina”

Pedeset i prvo izdanja “Slovo Gorčina” održano je od 29. do 31. jula u Stocu, uz nikada bogatiji i kvalitetniji program, s preko osamdeset učesnika i nekoliko stotina posjetitelja iz zemlje i regije.

Festival je svečano otvoren na nekropoli stećaka Radimlja, tradicionalno najvažnijoj lokaciji za “Slovo Gorčina”, uz degustaciju izvanrednih vina ovogodišnjeg sponzora, vinarije Carski Vinogradi Mostar, te prezentaciju sponzorskog električnog vozila Audi e-tron. Zatim je uslijedio koncert gudačkog kvarteta SA Sinfonietta, koji je izveo kompoziciju “Kameni spavač” Vlade Miloševića. Na Makovom mjestu nositelj poetske riječi bio je proslavljeni književnik i glumac Enes Kišević, uz suprugu gospođu Asju Kišević, koji je publici oživio Dizdareve riječi i probudio Kamenog spavača na Radimlji.


Stručni žiri

Zatim je stručni žiri u sastavu Đurđica Čilić, Nenad Rizvanović i Marko Tomaš, proglasio najbolje mlade pjesnike i pjesnikinje, od preko 90 pristiglih rukopisa, odnosno prva/e tri dobitnika/ce nagrade “Mak Dizdar” 2022. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije. Treće mjesto osvojila je Gala Odanović iz Srbije za zbirku pjesama “Zamrzivač”, drugo mjesto Sofija Drakulović iz Crne Gore za knjigu “Bowie me je shvatio”, dok je prvo mjesto pripalo Mostarcu Adnanu Bratiću, za zbirku pjesama pod nazivom “Titova blues”. Na kraju večeri među kamenim spavačima održao se najvažniji pjesnički program festivala - program posvećen gostu pjesniku, zapravo gošći Tanji Stupar-Trifunović, gdje je uz razgovor i čitanje stihova, predstavljen pjesnički opus ove književnice.

U subotu, drugog dana festivala, otvorena je izložba sarajevske grafičke dizajnerice i umjetnice Aleksandre Nine Knežević u Šipadu - festivalskom centru, pod nazivom “Divin i Grubača”. Đurđica Čilić, književnica i profesorica poljske književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, vodila je prvi pjesnički forum uz Marka Tomaša, pjesnika, kolumnistu i publicistu. Nakon ove uslijedila je i druga radionica, sa Zvonkom Karanovićem, pjesnikom pod utjecajem beat književnosti, filma i pop kulture, te dugogodišnjim suradnikom festivala Ahmedom Burićem, bosanskohercegovačkim književnikom i novinarom sarajevskog lista Oslobođenje. Program je nastavio promoviranjem novih publikacija Instituta za historiju, kao i značajnih i intrigantnih znanstvenih radova u bosanskohercegovačkoj historiografiji. U sklopu programa drugog dana festivala održala se i promocija 50 godina bibliografije časopisa Slovo Gorčina. Zatim se, na istoj lokaciji održao Književni program u kojem su sudjelovali Marko Tomaš, Zvonko Karanović i Namik Kabil, dok je Nenad Rizvanović moderirao razgovor. Istu večer proglašen je pobjednik nagradnog konkursa za poeziju “Prije svitanja”, u kojem su mogli sudjelovati svi posjetioci festivala, a nagradu je dobila Asja Kišević. Druga noć festivala nastavila je dalje veličanstvenim koncertom Braće Teofilović uz pratnju nevjerovatnog virtuoza na harmonici, Bobana Bjelića. Na prvi put korištenoj lokaciji u sklopu festivala, u dvorištu pravoslavne crkve Sveto Vaznesenje Hristovo u Stocu, jedinstvenoj lokaciji skrivenoj u prirodi s pogledom na grad, posjetioci su uživali u balkanskoj vokalnoj muzici. Zatim je Nenad Kovačević, alias Audio InFunktion, posjetioce festivala poveo na najljepše muzičko putovanje i ples pod zvijezdama.


Mladi pjesnici

Završnog dana festivala, u suradnji s izdavačkom kućom Buybook, u Makovoj hiži promovirana je zbirka pjesama prošlogodišnje dobitnice nagrade "Mak Dizdar", mlade sarajevske pjesnikinje Nikoline Todorović, pod nazivom "Ofelija, baštovanka". Uz opravdane razloge autorica nije prisustvovala promociji, no o njenoj poeziji govorio je književnik Enes Kišević. Na istoj lokaciji su zatim otvorene dvije izložbe - posthumna izložba slika Faruka Murkela Dizdara, vrlo talentiranog umjetnika i jednog od sinova Maka Dizdara, te “Fragmenti spomenika Maku Dizdaru” Adisa Eliasa Fejzića, bosanskohercegovačkog kipara koji oživljava stoljetnu tradiciju klesanja stećaka.

Program se dalje nastavio predstavljanjem Književne Zadruge i njenih članova - Vanje Šunjić, Armana Fatića i Nikole Lero, te njihovih prvih književnih izdanja. Na posljednja dva pjesnička foruma, Zvonko Karanović, te Enes Kišević, hrvatski književnik i dramaturg porijeklom iz Bosne i Hercegovine, održali su predavanja kojem je prisustvovao veliki broj mladih pjesnika, studenata i ljubitelja književnosti. Festivalski program zatim nastavio je dalje s kinematografskim koncertom o mitu o Orlandu, pod nazivom "Orlando TRIP", organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Sarajevo (uz podršku austrijskog veleposlanstva). 


Elegantan i raskošan

“Orlando TRIP” je istovremeno elegantan i raskošan, a svojim muzičkim i filmskim pričama pružio je publici senzorni pristup literaturi i narativima o metamorfozi, fluidnosti, prelasku granica i središnjoj metafori mora. Trećeg i posljednjeg dana festival je, svojim prekrasnim glasom, zaključio Damir Imamović, bosanskohercegovački majstor sevdaha i instrumentalist, spajajući tradiciju i suvremenost u ovom prekrasnom gradu na obalama Bregave.

Organizatori posebno zahvaljuju sponzorima ovogodišnjeg festivala, te entuzijastima bez čije podrške sve ovo ne bi bilo moguće, a među njima su Prolab, Izdavačka kuća Buybook, Fondacija Mak Dizdar, Carski Vinogradi Mostar, Austrijski kulturni forum Sarajevo, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” u BiH, UNIQA osiguranje u BiH, Sparkasse Bank BiH, City Šped, Audi BiH, OSCE Misija u BiH, Oslobođenje, BHRT, RSG, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Turistička zajednica HNK, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo itd.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.