NARODNO POZORIŠTE

Premijera "Handke projekta": Centralna tema kontroverzna odluka da se počast Nobelovog laureata dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu

Jasno smo se pozicionirali protiv pisca koji je svojim djelima i javnim mišljenjima kao ljuti ratni zločinac gazio žrtve rata i bol nevinih ljudi, kaže Neziraj

„Handke projekt" 14. novembra. NP Sarajevo

L. S. R.

4.11.2022

Premijerna izvedba dramske predstave "Handke projekt"  najavljena je za  ponedjeljak 14. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo.

- Qendra Multimedia u saradnji sa Mittelfest - Cividale del Friuli (Italija, Teatro della Pergola - Firenca (Italija), Theater Dortmund (Njemačka), Narodnim pozorištem Sarajevo i Međunarodnim teatarskim festivalom MESS – Scena MESS (BiH) predstavljaju dramsku predstavu "Handke projekt".

Panevropski ansambl održava delikatnu ravnotežu između slobode govora i društvene odgovornosti u teatru kroz prizmu kontroverznog nobelovca Petera Handkea.

Predstava "Handke projekt" rađena je po tekstu Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. U predstavi igraju Adrian Morina, Arben Bajraktaraj, Adrian Morina, Ejla Bavčić, Klaus Martini, Anja Drljević i Verona Koxha.


"Handke projekt". NP Sarajevo

Dramaturginja je Biljana Srbljanović, umjetnička saradnica Alida Bremer, kompozitor Gabriele Marangoni, koreograf Gjergj Prevazi, dizajn scenografije potpisuje Marija Kalabić, kostimska rješenja uradio je Blagoj Micevski.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku uz titlove na bosanskom jeziku.

 - Projekat Handke“ za centralnu temu uzima kontroverznu odluku da se počast Nobelovog laureata za književnost dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, uprkos njegovoj dobro dokumentovanoj podršci Slobodanu Miloševiću – koji je umro dok mu je suđeno za ratne zločine u Hagu – podršci koja je dovela do njegovog govora na Miloševićevom grobu. U predstavi "Handke projekt", Qendra ovu kontroverzu uzima kao polaznu tačku da istraži kako se umjetnost cijeni i promoviše kada prijeđe granice osnovne pristojnosti, humanizma ili etike - poručuju iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U produkciji, Qendra je okupila panevropski ansambl pisaca, izvođača i kreativaca iz Kosova, Italije, Njemačke, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, od kojih svako donosi svoju jedinstvenu perspektivu ovom djelu.


"Handke projekt". NP Sarajevo

- Ova pozorišna predstava bavi se važnom i neophodnom debatom za vrijeme u kojem živimo i zaista, za sva vremena. Iznoseći ovo pitanje na scenu, osjećam odgovornost, ali ne više nego za bilo koju drugu pozorišnu predstavu na kojoj sam radila, jer vjerujem da umjetnička odgovornost mora biti temelj i kraj svakog umjetničkog stvaralaštva. U Handke projektu ne postavljamo pitanja i ne ostavljamo ih bez odgovora jer bi to bilo licemjerno. Jasno smo se pozicionirali protiv – protiv pisca koji je svojim djelima i javnim mišljenjima kao ljuti ratni zločinac gazio žrtve rata i bol nevinih ljudi - poručila je Blerta Neziraj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.