ZENIČKI BNP

Konkurs za najbolji bh. dramski tekst objavljen za Noć teatra

Konkurs je otvoren za prijave do 25. februara 2023. godine

Noć teatra BiH. Press

Piše: A. K.

19.11.2022

Centralni dio Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica sa dvije aktivnosti.

U organizaciji zeničkog BNP-a danas na oficijelnoj stranici www.bnp.ba objavljen Konkurs/Natječaj za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst.


Predstava "Tri dana"

Konkurs je otvoren za prijave do 25. februara 2023. godine. U Noći teatra, Bosansko narodno pozorište Zenica i Festival bosanskohercegovačke drame pokazuju značaj afirmacije domaćih autora i autorica, te njihovih dramskih ostvarenja.

Pored toga, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će večeras u 19.30 sati biti izvedena predstava "Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Prema riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević: "Glavni lik i narator istovremeno (izuzetno zahtjevna uloga koju sjajno tumači Nusmir Muharemović) Gospodin B. je ogroman poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma.


Ravnodušno društvo

Tako je velika njegova vjera u, ‘homo fabera’ i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti.

Njegov konačni pad – situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva – samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio.“

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.