LJEPOTA I MODA

Hladna voda, kokosovo ulje i okrugla četka kosi vraćaju sjaj

Izbjegavjte preparate na bazi alkohola

(J. Be.)

12.8.2014

 


Preparate za njegu kose na bazi alkohola najbolje je izbjegavati jer isušuju i skidaju prirodna ulja s vlasi, bolji izbor su ulje avokada i regeneratori koji se ne ispiraju.


Vruća voda otvara kutikule vlasi i čini ih lomljivima, stoga je kosu najbolje ispirati mlakom vodom. Ona će zatvoriti kutikule, spriječiti isušivanje i kosi vratiti sjaj, piše Beauty High.
    
Dodatan sjaj kosi će podariti regenerator koji se ne ispira. Onaj na bazi kakao maslaca "zaključat" će vlagu u vlasima što će kosi dati mekoću i sjaj.
    
Ulja blagotvorno djeluju na kosu, a najbolji izbor su ulje avokada, kokosovo ili maslinovo ulje. Treba ga zagrijati i dok postane mlako nanijeti na kosu. Preko toga treba staviti plastičnu kapu za tuširanje i ostaviti da djeluje sat vremena prije ispiranja.
    
Preparate za njegu kose na bazi alkohola najbolje je izbjegavati jer isušuju i skidaju prirodna ulja s vlasi.
    
Za češljanje su najbolje okrugle četke sa zupcima od prirodnih vlakana. One ravnomjerno raspoređuju prirodna ulja od korijena do vrhova. To kosu čini sjajnom.
    
Jednom sedmično preporučuje se koristiti maske. Dovoljno je pomiješati osam jagoda s jednom kašikom majoneze, nanijeti na opranu kosu i ostaviti pet do 10 minuta prije ispiranja.
    
Kosu se preporučuje što češće sušiti prirodnim putem, ali ako to nije uvijek moguće, najbolje je koristiti fen za kosu na programu s hladnim zrakom.
    
Željezo kosi vraća sjaj stoga se preporučuje u prehranu uvrstiti namirnice koje obiluju ovim mineralom kao što su jaja, špinat, brokula, soja i srdele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.