LJEPOTA I MODA

Kako obuzdati znojenje i izgledati svježe u svakom trenutku

Ponekad naš "klima-uređaj" treba pomoć

(A. Sm.)

28.8.2014

Naše tijelo se, poput automatskog klimatizacijskog uređaja, znojenjem rashlađuje. Ipak, ponekad naš "klima-uređaj" treba pomoć...

Tjeme

Našpricajte kosu suhim šamponom – čak i ako je čista. Jer on će za tjeme napraviti isto ono što baby puder radi tijelu: upit će znoj.

Dekolte

Koža na koži – to diže temperaturu, kaže njujorški dermatolog Joshua Zeichner. Probajte ovaj trik kako biste izbjegli znojni dekolte: napuderišite grudi baby puderom, a u grudnjak stavite tanke dnevne uloške (intimne) kako bi upili znoj.

Lice

Zaboravite na papiriće za upijanje jer dezodoransi za lice su tu. Ovaj tip dezodoransa radi na istom principu kao i klasični, blokira folikule znojnica aluminijskom soli, bez začepljivanja pora, kaže dr. Zeichner.

Pazuh

Od običnog dezodoransa prijeđite na one s oznakom 78h jer oni sadrže najveći postotak aluminija. Nanesite ga prije spavanja kada žlijezde za znojenje miruju, što omogućuje formuli da što bolje djeluje sljedećeg dana.

Stopala

Vrućina u zatvorenoj obući uzrokuje znojenje, što nadalje reflektuje neugodne mirise. Ako je moguće, ljeti što više nosite sandale ili našpricajte stopala i unutrašnjost obuće dezodoransom.

Unutarnja strana bedra

Ako se znojna bedra učestalo trljaju jedno o drugo, može nastati osip. Iskoristite trikove trkača i stavite stik za tijelo protiv trenja. Dobijete li osip, trebat će vam dermatolog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.