LJEPOTA I MODA

"Obrnuti" tuš: Pet pravila za najnoviji trend nanošenja popularne linije

Novitet u načinu šminkanja

(J. Be.)

12.9.2014


Make up trendovi mijenjaju se jednakom brzinom kao i modni, pa je tako na netom završenoj njujorškoj Sedmici mode jedan u nizu od noviteta u načinima šminkanja privukao veliku pažnju. Neutralno lice s izraženim konturama i čak bezbojnoj nijansi pudera na usnama pozornost je preusmjerilo na oči. One su dramatične i uokvirene tušem, ali s velikim pomakom, naime popularna linija smjestila se na donji kapak.

Tuš za oči postao je neizostavan "alat" kozmetičke torbice gotovo svake žene, što nimalo ne čudi jer nema jednostavnijeg načina za naglašavanje oka i transformaciju izgleda.

Upravo se s popularnom linijom poigrala i make up artistica Lauren Anderson, te za reviju Nicolasa K. na netom završenoj njujorškoj Sedmici mode, dopustila liniji tuša preuzimanje pažnje na licu. Dominantnost mu je dao novi način nanošenja, naime od ove sezone tuš naglašava donji kapak i na licu stvara dramatičnost.

1. Tuš na očima je vrlo atraktivan i primjereniji večernjim prilikama nego dnevnim. Naime linija na rubu kapka u bilo kojem obliku vrlo često privlači pažnju, tj. odvlači pažnju s drugih dijelova lica. Kada se i odlučite za ovakav stil nanošenja tuša vrlo ga je bitno prilagoditi svom obliku lica.

2. Nanošenje tuša na donji kapak najbolje odgovara licu čiji je oblik širi, u tom slučaju potrebno je liniju nanijeti u debljem sloju te je produžiti van okvira oka. Za dame s uskim oblikom lica i sitnijim očima linija tuša bi trebala biti tanka i kratka.

3. S obzirom da ovako nanesen tuš dominira licem vrlo ga je riskantno nositi, jer drugi dijelovi lica ostaju neutralni. Naime želite li trend nositi po pravilima potrebno je obrve , kapak i usne tek lagano istaknuti konturama u zemljanim tonovima.

4. Tehnika nanošenja tuša i inače zahtjeva mirnu ruku, a ovaj trend zahtjeva veliku preciznost. Liniju je potrebno povući s kraja oka prema sljepoočnici te ovisno o obliku lica produžiti liniju ili je podebljati.

5. Na početku dok ne steknete naviku nanošenja ovakve linije tuša najbolje je liniju iscrtati olovkom ili sjenilom, pa tek onda ukoliko ste zadovoljni efektom preko probne linije nanijeti tuš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.