LJEPOTA I MODA

Prepoznajete li ih? Znakovi starenja o kojima niko ne govori!

Sve teže je dostizati zadane ideale ljepote

(Mi.K.)

23.2.2015

Osjećati se dobro u vlastitoj koži, kombinacija je samopouzdanja i prihvaćanja, ali i tzv. rada na sebi. U određenoj životnoj dobi sve nam je teže dostizati zadane ideale ljepote, ali ako vam je to jako važno, postoje neki načini da se uspješno uhvatite u koštac s prvim znakovima starenja.

Stanjene obrve

Kako objašnjava Jessica Wu, dermatologinja i profesorica na Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu, stanjene obrve često znaju biti dio procesa starenja iako se to stanje često događa i zbog hormonalnih poremećaja poput hipotireoze. Jedina pomoć koju si možete osigurati proizvodi su za rast kose, a to morate odraditi u suradnji sa svojim ljekarom. Iako su takvi proizvodi uvijek povezani s ćelavošću, pomažu i kod rasta ostalih dlačica. Ne očekujte rezultate preko noći, a do tada koristite olovke za iscrtavanje obrva.

Šminka nas čini starijima

Mnogo žena u zrelim godinama primjećuje da izgledaju starije kad se našminkaju, posebno kada stave puder. Problem je u tome što puderi imaju silikon, a on se lijepo zna zavući u bore pa ih još više istaknuti. To je velik problem jer nijedna žena ne želi djelovati zapušteno, a opet je teško kada nam šminka odmaže umjesto pomaže. Ono što može pomoći su podloge i puderi na bazi vode, a važno ih je nanositi spužvicama te poslije rupčićem lagano odstraniti višak.

Zloglasni podočnjaci

Kako starimo podočnjaci, odnosno tamni krugovi oko očiju često su sve više izraženi. To je samo još jedan proces u kojem koža oko očiju s godinama postaje tanja, a žilice vidljivije. Ovaj problem možete ublažiti tako da probate nadoknaditi kolagen i učvrstiti kožu noćnim kremama za područje oko očiju koje imaju retinol i vitamin A. Također vam preostaju korektori, a najbolju nijansu ćete dobiti ako ih miješate više do nijanse koja je najstvarnija vašoj, savjetuje časopis Prevention.

Opuštena koža na licu

Mnoge se žene drže pravila o njezi kože, redovno je mažu kremama, štite od sunca i paze da imaju sve potrebne sastojke koji će kožu činiti čvršćom. Ipak, godine neumoljivo ostavljaju tragove zbog kojih nestaje elasticitet i lice postaje opušteno. To se, između ostalog, događa i zato jer se gubi masnoća ispod kože i seli na nama manje draža mjesta na tijelu, poput struka, a koža na licu se opušta. Osim krema koje će pomoći da se koža ponovno zategne, jedino što vam preostaje jesu injekcije botoksa i fileri. Ako ste zaista ozbiljni u tome, otiđite kod ljekara i kod provjerenog stručnjaka jer mnoge su žene imale neugodna pa i opasna iskustva s takvim zahvatima.

Neumoljive dlačice na bradi i iznad usana

Kod žena se obično sredinom 30-ih događa hormonalna promjena kad estrogen pada, a jača tzv. muški hormon androgen. I to ne bilo ništa zabrinjavajuće da nije uzrok tamnim dlačicama koje se odjednom najčešće pojavljuju na bradi i iznad usnica. Osim što ta područja možete depilirati, porazgovarajte i s ljekarom jer je moguće da trebate hormonalnu terapiju. Ne zaboravite da je kod depilacije brijanje najmanje dobra opcija jer će korijen jačati, a dlačice rasti sve gušće. Možete ih i sami ukloniti voskom ili šećernom pastom, ili se naručiti kod kozmetičarke koja će stručno odraditi taj tretman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.