LJEPOTA I MODA

Zdravlje žene: Evo kako da poboljšate ukus i miris "tamo dolje"

Vrijeme da ozbiljno shvatimo

(Mi. K.)

25.3.2015

Vrijeme je da vaginu shvatimo ozbiljno i da se napokon suočimo s istinom. Da, vagina ima miris i ukus koji variraju ne samo od žene do žene, već se menjaju u zavisnosti od načina života koji vodimo.

Ukus vagine će varirati iz mnogih razloga, uključujući prirodne tjelesne izlučevine, tečnosti koje se izlučuju kod seksualnog uzbuđenja, znoja i ishrane.

Ukus i miris vagine, direktno su vezani za pH vrijednost. Mliječna kiselina odgovorna je za održavanje normalne pH vrijednosti (između 3,5 i 4,5), potrebne da bi materica održavala samu sebe čistom i zdravom. Najbolja stvar koju možete da učinite za svoj polni organ jeste da ne utičete na njen pH.

Zdrave vagine imaju prirodno kiseli pH, kao i niz dobrih bakterija koje se bore s infekcijama i zadužene su da cio sistem funkcioniše i izgleda kako je i zamišljeno.

Kakav je zapravo ukus vagine?

Ukus vagine dolazi uglavnom iznutra i tu je mnogo jači nego na spoljnim dijelovima. Ukus nije baš kiseo, ali je pomalo opor, možda zato što je vagina, na kraju, kisela. Ponekad vagina može da ima gotovo metalni ukus i miris, zbog svoje visoke kiselosti. Opet, to je sve na osnovu pH vrijednosti.

Pušačka vagina

Pušenje daje ženskoj vulvi zadah pepeljare. Ne, nije izmišljotina. Pušenjem se u krvotok unose hemikalije koje se na kraju slivaju i do vagine.

"Pijana vagina"

Da, alkohol utiče na ukus vaše vagine i to ne na dobar način. Alkohol otvara vrata u svijet opuštenosti i razvrata, ali i mijenja pH. Prema nekim istraživanjima – začini, luk, bijeli luk, crveno meso, mliječni proizvodi, špargle i brokuli takođe nepovoljno utiču na ukus vagine.

Kako poboljšati miris i ukus vagine?

Konzumirajte ananas, kivi, borovnice, mango, zeleni čaj, krastavac i peršun.

Održavajte higijenu i to na dnevnoj bazi. Izbegavajte mirisne sapune, čuvajte uravnotežen pH i konzumirajte probiotike. Oni su najbolje što se vašoj vagini može dogoditi (osim seksa naravno).

Nosite čist, po mogućnosti ne sintetički donji veš i uvek imajte na umu da je vaša vagina predivna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.