LJEPOTA I MODA

Pet istina koje morate znati prije nego krenete u borbu protiv celulita

Korisni savjeti o mrskoj "narandžinoj kori"

Autor:Mi. K.

30.4.2015

Vrijeme je godine kada mnoge žene kreću u borbu protiv najvećeg neprijatelja lijepih i privlačnih nogu - celulita.

Kako bi ta "misija" bila što uspješnija dobro je znati ovih pet istina o mrskoj "narandžinoj kori".

Celulit ne nestaje nužno s gubitkom tjelesne težine. Veća tjelesna težina znači i veću mogućnost pojavljivanja celulita, ali i kada smršavite tkivo ostaje rastegnuto i oštećeno. Geni, upale i hormonska neravnoteža faktori su koji određuju koliko celulita će neko imati.

Celulit nije masno tkivo. Celulit su udubine i čvorići vidljivi kada se masno tkivo raspodijeli u sitne "džepiće" u koži.

Kreme s kofeinom i retinolom mogu pomoći. Kofein pospješuje cirkulaciju krvi te privremeno smanjuje masne stanice, dok retinol pomaže u dugotrajnom obnavljanju stanica. Stručnjaci preporučuju da prvo nanesete kremu koja sadrži retinol, a zatim kremu s kofeinom.

Treniranje također može pomoći u smanjivanju celulita. Intervalni treninzi sagorijevaju masno tkivo te tako pomažu da se celulit manje vidi. I joga je dobar saveznik u borbi protiv "narandžine kore". 

Sunčanje pospješuje pojavu celulita. Mnoge žene odlaze na solarij ili se dugo sunčaju na plaži vjerujući da će kada potamne celulit biti manje vidljiv, no istina je da UV zrake pojačavaju celulit jer oštećuju kolagen u kožu, protein ključan za zdravlje i gipkost kože.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.