LJEPOTA I MODA

Glavni krivci za podbuhle i tamne podočnjake

Izbjegavajte sljedeće navike

J. Be.

11.5.2015

Podočnjaka se vrlo teško riješiti, posebno zbog toga što ste ih najverovatnije naslijedili od roditelja ili bliže rodbine. No postoje načini da ih ublažite ili dobro prikrijete. Želite li se riješiti tamnih kugova ili vrećica ispod očiju izbjegavajte sljedeće navike.

1. Premalo sna

Umor i iscrpljenost prvo se odražavaju na vašem licu, odnosno na podočnjacima. Dobro si organizirajte dan i pokušajte odspavati barem 7 sati u komadu.

2. Dehidracija

Kada tijelo izgubi velike količine tekućine ono počinje koristiti zalihe i zadržavati vodu u tijelu što je više moguće. Takav efekt uzrokuje otoke na području ruku i nogu, ali i podbuhle podočnajke. Tokom dana pijuckajte vodu kad god možete.

3. Slana hrana

So zadržava vodu u tijelu zbog čega se nakon slane večere budimo otečeni i umorni. To se odražava i na našem licu, posebno na području ispod očiju. Izbjegavajte slanu hranu prije spavanja.

4. Pušenje

Dokazano je kako cigareta, odnosno nikotin djeuje loše na kožu. Ova loša navika zaustavlja dovod kisika u kožu te time uzrokuje tamne podočnjake. Jednostavno prestanite pušiti, kako zbog podočnjaka, tako i zbog vašg općeg zdravlja organizma.

5. Problemi sa sinusima

Otežano disanje uzrokovano upalom sinusa ili virozom također uzrokuje naglašene i tamne podočnjake. Oštećena sluznica otiče i zatvara nosne kanale što se odražava na vaše disanje, ali i na vaše lice. Svako jutro ispirajte nos zasoljenom vodom. Kako bi bila zdrava, sluznica mora biti slana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.