LJEPOTA I MODA

Ovo su razlozi zbog kojih zubi postaju žuti

Iako su ove namirnice prijatelji vašeg tijela i linije

J. Be.

18.5.2015

Iako su prijateljice vašeg tijela i linije, neke namirnice koje koristimo gotovo svakodnevno, vaši zubi nikako ne vole. Želite li imati blistav osmijeh, nakon ovih 10 namirnica ne zaboravite oprati zube.

1. Vino

Crno vino svojim pigmentom zube čini žutima. No sličan efekt ima i bijelo vino i to zahvaljujući taninu - prirodnom biljnom polifenolu koji daje gorkast okus, a koji uzrokuje žute mrlje na zubima.

2. Kafa

Ne postoji tamniji na pitak od kave i upravo njegova boja uništava blistav osmijeh. I kafa sadrži tanin i zato je važno oprati zube nakon ispijanja ovog mnogima omiljenog napitka.

3. Balzamiko sirće

Riječ je o ukusnom dodatku salatama napravljenom od različitih vrsta bilja i šećera. No popularni dressing će obogatiti salatu, ali i obojiti vaše zube i to zahvaljujući kombinaciji kiseline i smeđe boje.

4. Curry

Začin koji potječe iz Indije ima intenzivnu tamno žutu boju i snažnu aromu te će u trenu obogatiti svako jelo. No njegova moćna boja će se zadržati i na vašim zubima i zato ih poslje jela treba čim prije oprati.

5. Umak od paradaiza

Ukusan i mnogima omiljen dodatak jelima nije prijatelj vašeg blistavog osmjeha. Razlog se ne krije u žarko crvenoj boji, već u velikoj količini kiseline koju sadrži.

6. Bobičasto voće

Iako ga vaše tijelo obožava, bobičasto voće poput malina, kupina, borovnica i ribizli zube može učiniti žutima. Razlog je snažna boja koja se lako prima na zubnu caklinu.

7. Gazirana pića

Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijers. No takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina zbog kojih zubi mogu postepeno postati žuti.

8. Umak od soje

Ovaj dodatak jelima, u kojem od pamtivjeka uživa cijela Azija, jelu daje egzotičnu aromu, a na žalost, vašim zubima žutilo. Razlog je taj što većina kupljenih soja umaka nije dobivena prirodnom fermentacijom već je proces ubrzan dodavanjem hlorovodične kiseline koja šteti caklini zuba.

9. Cvekla

Vrlo zdrava namirnica prepuna korisnih vitamina i minerala izvrstan je dio svakodnevne prehrane. No njezina snažna boja ostati će tokom rezanja na vašim prstima, a kod konzumacije i na vašim zubima.

10. Čaj

Čajevi su se tokom historije koristili za bojenje i nijansiranje tkanina, a takav učinak imaju i na vaše zube. Posebno snažan efekt imaju tamniji čajevi i zato je dobro nakon ispijanja ukusnog i zdravog napitka oprati zube.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.