LJEPOTA I MODA

DELILA SOFTIĆ: Kavali je mislio da sam iz Ukrajine

MODNI SUSRETI Uspješna bh. manekenka i model

M. HEBIB

8.11.2015

Tuzlanka Delila Softić, veoma tražena manekenka, zaštitno lice brojnih dizajnera kako iz Bosne i Hercegovine, tako i šire te buduća doktorica, primjer je kako ljepota i pamet idu zajedno. U svijetu modelinga je od svoje 13. godine i do danas niže uspjeh za uspjehom.

Nakon evropskog i azijskog tržišta, okušala se i na američkom. Najveći uspjeh u karijeri ostvarila je 2012. godine, kada je u Milanu nosila modnu reviju Roberta Kavalija (Roberto Cavalli), za koju je izabrana već nakon prvog kastinga.

U razgovoru za “Dnevni avaz” Delila govori kako je bilo raditi za jednog od najpoznatijih svjetskih dizajnera, gdje je boravila posljednjih sedmica, kao i o svojoj drugoj velikoj ljubavi i životnom pozivu – doktorice.

Inozemna karijera

O svom ljubavnom životu i vezi s golmanom Kenanom Hasagićem nije željela mnogo govoriti, osim da je sretno zaljubljena.

Uspješni modeli s inozemnom karijerom uvijek moraju imati spakovan kofer. Pri tome je najvažnije da iza sebe imaju jaku agenciju, kao i tim ljudi od povjerenja.

- Bitno je imati ljude kojima možete vjerovati i koji će se na najbolji mogući način brinuti o vašoj karijeri. Meni su oduvijek značili podrška roditelja i njihovi savjeti, a u životu se sve može postići ako na tome dovoljno radimo – kaže Delila.

Posljednjih mjeseci najviše je boravila u Turskoj, Njemačkoj i Austriji.

- Kako fakultet privodim kraju, trenutno mi najviše odgovaraju direktni bookinzi. Uživam sarađivati s ljudima s “Fashion TV-a” iz Turske, a moje poznanstvo s njima traje od Izbora Miss Fashion TV-a, koji je 2006. godine održan u Antaliji, a gdje sam pobijedila – govori nam Softić o svom ulasku u svijet mode.

Knjige u koferu

Kaže da svako tržište ima svoje karakteristike i ljepotu.

- Pozitivna iskustva nosim iz svake agencije u kojoj sam bila – kaže manekenka te dodaje da je većina složna da je njena ljepota više za evropsko i američko tržište, ali se odlično snašla i u Aziji.

Iako mnogima modeling djeluje kao uživanje, Delila otrkiva da je često suprotno od toga te da je moguće živjeti od ove profesije ukoliko ste maksimalno predani poslu.

- Za vrijeme angažmana u Kini, u 15 dana imala sam osam letova na različite destinacije, što me je zaista iscrpjelo. Ali, pozitivno je što radom vani steknete brojna prijateljstva i upoznate svijet – ističe ona.

Delila bi se uskoro mogla zaputiti na afrički kontinent, gdje još nije imala priliku raditi.

- Kada bih morala birati, izabrala bih Evropu, odnosno Italiju, jer me za nju vežu počeci u svijetu modelinga, ali u posljednje vrijeme lijepo mi zvuči i Kejp Taun, jer sam čula mnogo lijepih stvari o modelingu tamo, kao i o ljepoti grada – ističe Delila.

delila-softic5

Delila na modnoj reviji s Kavalijem

Kaže da čovjek treba sanjati dok je živ i uvijek težiti ostvarivanju vlastitih ciljeva i ambicija.

- Još imam snova na čijem ću ostvarivanju da radim, to je ono što nas vuče kroz život. Upravo taj put ka ostvarivanju želja čini život ljepšim – naglašava Delila.

Mnoge snove već je ostvarila, a veoma je blizu ostvarivanja velikog cilja, a to je da napokon, nakon godina truda i zalaganja, u rukama drži diplomu doktorice.

Iako je još u dilemi između ginekologije i interne, Delila je oduvijek znala da je medicina njen životni poziv te da se ovim poslom namjerava ozbiljno baviti.

- Medicina, kao i manekenstvo, zahtijevaju dosta truda, a prioritet su mi ispiti – kaže Delila.

Prošle godine, učestvovala je na Izboru Miss World Sport na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, na kojem je pobijedila. Prisjetila se i simpatične reakcije ostalih učesnica izbora u Rusiji, koje nisu mogle sakriti iznenađenje kada su uočile brojne knjige u Delilinom koferu, koje, kako kaže, nosi na svako putovanje.

- Djevojke koje su prisustvovale otvaranju mog kofera, bile su šokirane i dugo su ponavljale kako u mom koferu ima više knjiga nego odjeće. Nemam uvijek vremena na putovanjima da učim ili čitam, ali kada su knjige tu, osjećam se sigurnije – istaknula je ona.

Brojne revije

Svaki projekt u svijetu mode na kojem je bila angažirana, za Delilu ima posebno značenje.

- Nosila sam zaista mnogo revija, ali izdvajam one Đanfranka Ferea (Giangranco Ferre), Ivana Serta u Istanbulu, “Giada Curtija”, “Nino G. L.-a” u Rimu, “Gerardini”, “Max Mare” u Pekingu, “Armanija” u Hong Kongu i reviju mog omiljenog  kreatora Roberta Kavalija (Cavalli) u Milanu - naglašava ona.

I danas se sjeća kako je bila sretna kada je čula da je dobila posao za Kavalija. Revija je održana u prelijepom dvorcu, a Kavali je bio veoma ljubazan i raspoložen za priču.

- Pokušao je pogoditi odakle dolazim i bio je uvjeren da sam iz Ukrajine – govori Softić.

Nakon što mu je Delila rekla da dolazi iz Bosne i Hercegovine, Kavali je to, kako kaže, dočekao s velikim iznenađenjem, rekavši da je jednom prilikom boravio u Sarajevu.

- Voljela bih ostvariti saradnju sa svim kvalitetnim i talentiranim mladim nadama modnog dizajna, a oduševljavaju me revije “Versacea” – poručuje ljepotica.

Bez negativnih iskustava

- Modeli se trebaju osjećati što je moguće bolje u onome u čemu ih stilista zamisli. Zbog konstantnih manipulacija mojom kosom, ponekad budem malo zabrinuta, skrenem pažnju frizeru i to je sve. Kada je u pitanju način ophođenja prema meni, oduvijek mi se osiguravalo sve što je potrebno i na snimanju i na pauzama, tu nemam negativnih iskustava – ističe Delila.

Važno je imati X faktor

- Fizički izgled je važan u ovom poslu. No, to nije dovoljno, jer osoba mora biti psihički jaka i zračiti posebnom energijom, koja će se primijetiti na kastingu. Potrebno je imati ono što nazivamo X faktorom, a što te izdvaja od stotina drugih djevojaka – naglašava Softić.

Kako izbjeći razočarenja

- Ne polažem velike nade i očekivanja u nešto u šta ne mogu biti sigurna. Tako uspijevam izbjeći razočarenje, ali i obradovati se nekom lijepom poslu kada bude potvrđen – kaže Delila.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.