LJEPOTA I MODA

SPISAK NAMRNICA Pojedi svoj put do prirodno blistave kože

Ne ide samo ljubav kroz želudac

J. Be.

10.12.2015

Ne ide samo ljubav kroz želudac. Brojni kozmetički proizvodi obećavaju blistanje tvoje kože, no često zaboravljamo kako je pravilna prehrana najbitnija za kožu.
 
Hidratacija
 
Koža je najveći organ ljudskog tijela te je vrlo važno da uvijek bude dovoljno hidratizirana. Ako koža nije dovoljno hidratizirana, ona će ti to i pokazati. A osim što ne smiješ preskakati dnevnu njegu svoje kože i piti dovoljno vode, okreni se namirnicama s visokim sadržajem vode, a to su: tamno lisnato povrće, jagode, lubenica, krastavci i ananas.
 
Masti
 
Masne kiseline pomažu stanicama tvoje kože pri održavanju vlage te zaštiti kože od čimbenika iz okoliša. Prehrana bi tako trebala biti bogata i omega-6 i omega-3 kiselinama, dvije esencijalne masti, koje ljudsko tijelo ne može samo proizvesti. Za prirodni sjaj kože tako možeš konzumirati: masnu ribu, kao što je losos, žlicu ulja na dan (laneno, maslinovo), razne žitarice i sjemenke te avokado.
 
Antioksidansi
 
Hrana bogata antioksidansima također je važna za tvoju kožu, jer ju oni štite od negativnih vanjskih faktora, kao što su UV zrake i zagađivači okoliša. Posegni za: paprikom, narančama, limunom, limetom, kupinama, malinama i grejfrutom.
 
Učvršćivanje
 
Sastojak bez kojeg koža ne može biti čvrsta svakako je kolagen, glavni strukturalni protein, kojeg nalazimo u našem vezivnom tkivu. Kako starimo, taj se strukturalni okvir razbija, što rezultira tankom, labavom i krhkom kožom. Za ublažavanje ovog problema, konzumiraj sljedeće namirnice: perad, jaja (posebno bjelanjak), bakalar, rakove, kamenice, jastoga, slatki krompir, sjemenke suncokreta, sezam, bademe, grah, soju, leblebije i alge. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.