LJEPOTA I MODA

Uprkos tome što nema nogu, ona je zvijezda modnih pisti

Avaz.ba

13.7.2017

Uprkos amputaciji obje noge, Stacy Paris hrabro korača modnom pistom i predstavlja uzor mnogim osobama sa invaliditetom.

31-godišnja Stacy Paris dobila je nekrozu vezivne opne (nekrotizirajući fasciitis) nakon ljetovanja u Francuskoj, 2009. godine. 

Čim se vratila u rodnu Škotsku osjetila je bol u stopalu, što je navelo da ode u bolnicu.

Odmah je ustanovljena dijagnoza, kada je sprovedna šestodnevna terapija koja je trebalo da pročisti krv i izbaci bakteriju.

Nažalost, ona nije davala rezultata, a bakterija je nastavila da jede njeno stopalo, zbog čega su doktori morali da amputiraju njenu nogu.

Uprkos borbi sa opasnom infekcijom, poznatom da ubija 73 posto bolesnika, pet godina kasnije, nekroza vezivne opne se po drugi put vratila, a amputacija desne noge je bila neizbježna.

Osam godina kasnije, Stacy ima dvije prostetičke noge, izgradila je ime u modnoj industriji i šetala na Nedjelji mode Belfast Alternative.

S obzirom da je imala više operativnih zahvata, Parisova je izgubila težinu, a zahvaljujući protezama njena visina sada iznosi 180 cm.

- Manekenstvo nije bilo nešto što sam željela, ali poslije nekoliko revija, zavoljela sam ovaj posao. Sada sam jedina britanska manekenka sa obje amputirane noge - istakla je Parisova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.