LJEPOTA I MODA

Pet načina kako potaknuti i ubrzati rast kose

Avaz.ba

21.8.2017

Rast kose odvija se prirodno, no postoje mnoge stvari kojima sami usporavamo taj postupak. 

Ako ti kosa ne ispada u zabrinjavajućoj količini, a želiš potaknuti njezin rast, obrati pažnju na ovih 5 stvari: 

1. Dobra prehrana

Za rast kose nužno je željezo, cink, proteini i vitamin B! Ako ih nema dovoljno u tvojoj prehrani, velika je vjerovatnost da ti je kosa slaba. Zeleno povrće, riba, meso, cikla...to su namirnice koje će itekako pomoći rastu tvoje kose.

2. Dodaci prehrani

Vitamin B poznat je po tome što ubrzava rast kose i noktiju. Možeš nabaviti kapsule s vitaminom B ili piti hmelj koji ga je prepun.

3. Piling tjemena

Za zdrav rast kose izuzetno je važno zdravo tjeme. Ako je "začepljeno" masnim slojem, ostacima kozmetičkih proizvoda ili ljuskicama, kosa će sporije rasti. Zato je dobro jednom sedmično napraviti piling tjemena. 

4. Masaža tjemena

Dobra cirkulacija važna je za rast kose pa je odlična ideja nekoliko puta sedmično izmasirati tjeme. Sjećaš se kako to rade frizerke pri pranju kose? Dok gledaš omiljenu seriju, prstima izmasiraj cijelo tjeme na nekoliko minuta kako bi potaknula cirkulaciju.

5. Prestanite nositi kosu u punđi i repu

Ako stalno imaš kosu čvrsto svezanu u repu ili punđi, dolazi do dva problema. Dio kose na kojem vežeš rep postaje slab i puca, a uz to konstantno zatežeš kosu na tjemenu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.