LJEPOTA I MODA

Evo zašto biste stvarno trebale prestati dirati svoje lice

Avaz.ba

31.8.2017

Svjesno ili nesvjesno, previše ćemo se puta uhvatiti s rukama na licu – izražavajući osjećaje, prčkajući po ubodu ili prištiću ili jednostavno zato što ne znamo što bismo s njima. Vjerovatno su vam i sada negdje na licu.


Širi klice 


Sigurno ste bar jednom negdje pročitali ili čuli da je vaša tipkovnica puno prljavija od WC-školjke javnog WC-a. Osim toga, tu su kvake, novac i niz ostalih stvari s kojima ste u stalnom dodiru, a na sebi nose ogroman broj bakterija. Dodirujemo li lice, bakterije s ruku prenosimo na ostatak naše kože tako povećavajući rizik od prenosa brojnih alergena i virusa. Vjerovatno ne biste voljeli lice obrisati krpom za pod. Ovo nije mnogo drukčije.

Pogoršava akne i ostale jade problematične kože 


Dodirujući problematične točke na licu, riskirate širenje bakterija koje uzrokuju prištiće i akne. Osim toga, dodirivanjem znatno povećavate rizik za dermatitisom, psorijazom ili ekcemom.

Može uzrokovati vrećice ispod očiju


Ukoliko spadate pod skupinu ljudi čije se ruke i prečesto motaju oko očiju, ta bi vam navika trajno mogla ostaviti trag na licu. Diranjem tog područja uzrokujete pucanje krvnih žila što rezultira smanjivanjem elastičnosti kože. Koža ispod očiju je iznimno tanka i puna kapilara čije pucanje na vašim očima ostavlja tamne tragove.

Kvari šminku


Čini se očito kada to moramo reći, ali činjenica da vaša besprijekorna šminka ne ostaje besprijekorna do kraja dana nije uvijek uzrokovana jeftinim ili nekvalitetnim proizvodima – ponekad su krive vaše ruke. Sati provedeni u kupaonici dok pokušavate postići savršen izgled potrošeni su uzalud ako ćete ostatak dana provesti prokopavanjem lica.

Kako se riješiti ove loše navike?


Pokušajte pronaći mjesto za vaše ruke koje neće biti ni blizu vašeg lica – stavite ih u džepove, nosite rukavice ili sjednite na njih dok nemate što raditi.

Sa sobom uvijek nosite antibakterijsku tekućinu za ruke ili se pobrinite da vam je uvijek u blizini. Ako ne možete spriječiti ruke od dodirivanja lica, pobrinite se da ih prije dodirivanja očistite.

Zamolite ljude koji vas okružuju da vam kažu kad god primijete ruke na vašem licu i učinite isto za njih.

Vezane vijesti
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.