LJEPOTA I MODA

Pet malih tajni kako da vam ruke izgledaju čak deset godina mlađe

Avaz.ba

11.9.2017

Uvedite u svoj život ovih pet navika i rezultat neće izostati:

Pazite kako perete ruke

Visoka temperatura vode i često sapunanje isušuju kožu na rukama, ona gubi vlagu i počinje se ljuštiti. Antibakterijski sapun koristite što manje, samo kada je to zaista neophodno, a izbjegavajte i nanositi parfeme na ruke.

Birajte sapune koji u sebi imaju ulje jojobe, maslinovo ulje ili aloa veru. Također, izbjegavajte električne sušilice za ruke već ih radije brišite ih papirnatim maramicama.


Nosite zaštitne rukavice

Ruke su stalno pod stresom zbog raznih vanjskih čimbenika - hladnoća, hemikalije, suhi zrak... Da bi smanjili oštećenja na koži, nosite rukavice kad god imate priliku.

Držite ruke u toplim rukavicama kada je vani hladno, zatim, koristite gumene dok perete posuđe ili čistite kuću, a kada radite u vrtu, navucite rukavice predviđene za to.

Hidratizirajte ruke redovito

Izaberite dobru kremu za ruke, koja će hidratizirati kožu, i koristite je po potrebi, ali ne manje od dva puta na dan - ujutro i navečer.Ukoliko imate jako suhu kožu, stavite kremu s pumpicom na umivaonik i namažite ruke svaki put kada ih operete.

Da bi krema bila što učinkovitija, nakon večernjeg nanošenja stavite na ruke pamučne rukavice i tako otiđite na spavanje. I ne zaboravite na nokte, i oni vape za hidratacijom, a za to će najbolje poslužiti specijalna krema za kožice oko noktiju koja sadrži vitamin E.


Također, da bi koža bila hidratizirana, vlagu treba dobivati i iznutra pa pijte dovoljno vode. Ukoliko vam je zrak u stanu suh, nabavite ovlaživač zraka - koža će vam biti zahvalna.

Ne zaboravite na piling

Jednom sedmično bi trebalo ukloniti mrtve stanice s ruku kvalitetnim pilingom i nakon toga nanijeti hranjivu masku. Takvu masku možete napraviti i sami od onoga što imate u kuhinji.

Na primjer, pomiješajte pola avokada, žumanjak i žličicu soka od limuna. Nanesite na ruke i ostavite 20 minuta. Kao piling vam može poslužiti mješavina maslinovog ulja i šećera, ali i klasičan piling koji koristite za ostatak tijela.

Zaštitite ih od sunca

Jedan od glavnih, vidljivih znakova starosti na rukama je hiperpigmentacija kože. Tome može doprinijeti i sunce, odnosno nezaštićene ruke izložene zrakama sunca mogu s vremenom izgledati starije nego što zaista jesu. Želite li izbjeći preuranjenu pojavu tih pjega, redovito na ruke nanosite kremu koja štiti od sunca.

Ukoliko takvih mrljica već ima, tada posegnite za agrumima, jer su poznati kao prirodni izbjeljivači kože. Na primjer, napravite masku od žlice limunovog soka, žlice mlijeka i žličice meda i povremeno je držite na rukama, otkriva Bright Side. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.