IDEJE

Vinjete – šta su i kako ih stilizirati?

Prvobitni izraz označavao je ornament sastavljen od listova, grančica i vitica loze

Piše: House.ba

30.9.2018

Neuobičajeni termini dizajna enterijera uvijek su povezani s dijelovima različitih industrija pa se čini da uvijek postoji neki novi koji se mora naučiti. Od termina “hygge” i “wabi sabi” do patine i maksimalizma, ti se termini samo pojave u dizajniranju enterijera i odjednom su posvuda. 

Izmjena stila

Vinjeta je jedna od tih riječi koje su svi koji su zainteresirani za dizajn enterijera, vjerovatno čuli posljednjih godina, ali se možda ne zna tačno značenje. U nastavku je istraživanje i praktični vodič o tome šta su vinjete, šta treba znati o njima i kako ih stilizirati u kući.

Prvobitni izraz vinjeta označavao je ornament sastavljen od listova, grančica i vitica loze. Javlja se u srednjem vijeku kao ukras iluminiranih rukopisa. Od doba štampanih knjiga predstavlja grafički ukras uz naslov na početku ili na završetku pojedinog poglavlja.

Danas vinjeta ima različita značenja u različitim industrijama. U dizajnu enterijera to je maleno uređeno područje. Obično je to skup dekorativnih predmeta na stolu ili na policama, koji predstavljaju sliku života vlasnika kuće i može se vidjeti u svakoj sobi. Najčešće se sklapaju kad se kupe ili dobiju na poklon dekorativni ukrasi ili kod promjene godišnjeg doba. Ova mala područja zaista su najlakši način osvježavanja enterijera.

Promjenom dekorativnog stila i dodavanjem novih elemenata može se kontinuirano osvježavati izgled svake vinjete u domu. Zbog beskrajnih mogućnosti izmjene stila, savršeno izgledaju na fotografijama. To objašnjava zašto ih često gledamo na Instagramu, blogovima i u časopisima.

Slike soba sa savršenim enterijerom uvijek oduzimaju dah, ali vinjete pokazuju detalje svježe ukrašene sobe, koje se baš i ne vide na fotografijama krupnog plana. Za influensere i blogere kojima je posao stalno postavljanje fotografija na društvenim mrežama, potpuno renoviranje sobe nemoguće je svaki put kad žele snimiti nove. Tako je obnavljanje ili stvaranje novih vinjeta više izvediv izbor za stvaranje svježeg slikovnog sadržaja koji je spreman za dijeljenje.

One su, također, fantastičan način za stavljanje ličnog pečata u enterijer, od neobične vaze, omiljenih umjetničkih djela ili svježeg poljskog cvijeća. Vinjete daju čitaocima ili pratiocima uvid u život domaćina.

Dosta stručnjaka je podijelilo svoje savjete kako stilizirati ova mala šik mjesta u vlastitom domu. Viktorija Džekson (Victoria Jackson) kaže da je jedan od ključeva za oblikovanje uspješne vinjete izbor ukrasnih predmeta, knjiga, stolnih svjetiljki… unutar istog tonskog raspona. Iako svijetle boje s kontrastnim bojama mogu biti efektne u određenom okruženju, upotpunjavajuće nijanse, poput morskoplave i zelenila, više su šik.

Đina Everet (Gina Everett) ističe da se pri oblikovanju vinjete njome treba nadopuniti stil, boja ili tema enterijera. Općenito, prilikom sastavljanja vinjete, stvari koje se odabiru imaju barem jednu zajedničku stvar.

Huan Sandijego (Juan Sandiego) smatra da vinjetu treba početi slagati na praznom mjestu.

- U prostor unosite jedan po jedan predmet i pustite da vas vodi osjećaj. Kad sklopite priču, odaberite jedan centralni komad i stavite druge ukrase oko njega. Upamtite da vaša vinjeta nije izolirana scena. Igrajte se sličnim bojama, uzorcima i teksturama u sobi – ističe Sandijego.

Tri predmeta

Iz kompanije “David & Mark Interiors” kažu da čvrsto vjeruju da se ličnosti trebaju odraziti u domovima i to je jedan od razloga zašto su vinjete savršen način za inkapsuliranje različitih aspekata života.

- Pretražite dom u potrazi za komadima koji će pokazati vaš stil, od ukrasnih predmeta, knjiga i nakita do okvira za fotografije, svijeća i vaza. Pokušajte s nekoliko različitih kombinacija i ne plašite se ponovnog uređivanja ako je potrebno. Pravilo tri predmeta uvijek izgleda sjajno ili pokušajte predmetima različitih visina da dodate malo drame u prostor. Najvažnije od svega, zabavite se uređivanjem doma – poručili su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.