KORISNO

Haris Vesnić otkriva ono što mnogi ne znaju: Profesionalni savjeti za njegu kose i hit frizuru

Jesen i zima su dva idealna doba za promjene kada je u pitanju forma i dužina kose

Haris Vesnić. Privatna arhiva

Piše: Emina ŠEHALIĆ

27.10.2018

Jesen i zima su dva idealna doba za promjene kada je u pitanju forma i dužina kose. Bilo da govorimo o šiškama ili dramatičnom rezu, ili da jednostavno tražite drugačiji i kvalitetniji izgled. Kako napraviti pravu odluku kada je u pitanju kosa, savjetuje vlasnik salona "Hair Republic" Haris Vesnić.

Iako ljeti najviše preferiramo plave tonove u kosi, nova sezona donosi nove boje. Klasična jesenska nijansa koja je postala glavni Instagram trend  jeste - topla bakrena boja. 

Ona, ustvari, podrazumijeva mješavinu bakrenih i zlatnih tonova, a osim što je veoma privlačna, pristaje svima. Osim toga, najjednostavniji je način pomoću kojeg bi brinete mogle osvježiti boju i dati joj neki novi, svježiji izgled.



Hair Republic

Još jedan veliki trend koji je najavljen za jesen/zimu je i - Ballayage. Ballayage, baš kako mu i ime kaže, u boji inkorporira jesenske tonove koji će zagrijati svaku boju kose, a to su najčešće zlatno-smeđa, bakrena i crveno-smeđa.

- Da bi se došlo do ove popularne frizure, potrebno je, prije svega, uraditi podlogu, tačnije baznu boju. To, zapravo, podrazumijeva pripremu. Nakon toga, rade se pramenovi novom tehnikom tapiranja. Nakon određenog vremena, kada oni posvijetle do određene nijanse, što obično predstavlja žuto-bijelu nijansu, s obzirom na to da s bijele odmah spada boja i ostavlja se malo žutog pigmenta, radi se preliv u željenoj nijansi - napominje Haris.

Kako taj cijeli proces izgleda, možete pogledati u videu.

Što se tiče frizura, najpopularnija je bob-frizura, iako imamo osjećaj da se svake sezone vraća, samo u nešto drugačijim varijantama. Možda nam je već i mrvicu dosadila, ali to je frizura koju uvijek možemo vidjeti kod brojnih zvijezda, kako slavnih tako i domaćih, i sve ih rado nose.

Bob-frizura je idealno rješenje za djevojke koje imaju tanku i nježnu kosu, koja dužinom gubi volumen.

- Da bi se postigla ova frizura, potrebno je ošišati kosu ravno na željenu dužinu, zbog formiranja oblika. Zatim se kosa slojevito šiša, što joj daje dodatni volumen. A ono što je najveća prednost ove frizure jeste da izgleda sjajno i kada je isfenirana ravno i kada ima lagane valove - naglašava Vesnić.



Iako je posjeta frizerskom salonu za mnoge vrlo često imperativ, ova sezona zahtijeva posebnu njegu. Kako naglašava Haris, to podrazumijeva ograničeno šamponiranje, što se posebno odnosi na osobe s tankom, mlitavom ili masnom kosom. Ono što malo ko zna jeste da je potrebno koristiti regenerator prije šampona, što će produžiti trajanje boje na kosi. 

Da bi kosa bila sjajnija, isperite je hladnom vodom i obavezno je zaštitite od toplote. Feniranje vrućim zrakom, peglanje i kovrdžanje toplim uvijačima uništava vlažnost u vlasima. Ukoliko je baš neophodno koristiti toplotu, obavezno koristite sredstvo za zaštitu od toplote. 

I ono što je definitivno najbitnije jeste da redovno podrezujte vrhove. Kosa može djelovati beživotno zbog ispucanih vrhova, zato je vrlo važno da ih redovno kratite, što se posebno odnosi na kraću kosu. Ako pokušavate pustiti kosu, možda ćete misliti da bi bilo bolje da prestanete kratiti kosu, to će samo dovesti do pucanja i beživotne kose. 

Radove ovog talentiranog frizera možete pratiti na njegovim oficijalnim Facebook i Instagram stranicama, putem kojih također možete i zakazati termin, a u galeriji ispod donosimo vam neke od njegovih radova.



Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.