LJEPOTA I MODA

Prestanite ih ponavljati: Greške koje ostavljaju trajne posljedice na vašoj koži

Ako vaše učestale mimike uključuju puno mrštenja, pokušajte osvijestiti kada ih činite i kontrolirati se

Arhiv

Avaz.ba

30.1.2019

Nikad nije prerano za brigu i pažnju prema vlastitom tijelu i koži.

Ako ste u dvadesetima i čini vam se da imate savršenu kožu, odgađanje njege, spavanje sa šminkom ili predugo sunčanje kad-tad će na njoj ostaviti trag. Ne pripazite li na sljedeće greške, u tridesetima biste mogle vidjeti njihove posljedice. Ovo se, naravno, odnosi i na druge starosne skupine jer je briga o koži cjeloživotni posao.

Grubi potezi pri šminkanju

Ako, naprimjer, prilikom nanošenja tuša ili olovke grubo povlačite rub oka, nakon nekoliko godina mogle bi vam se na tom mjestu pojaviti bore. Ako vam je potrebna pomoć pri nanošenju, uzmite spužvicu za make-up i lagano pritisnite rub oka kako biste preciznije nanijele proizvod.

Mrštenje

Ako vaše učestale mimike uključuju puno mrštenja, pokušajte osvijestiti kada ih činite i kontrolirati se jer upravo tako bore nastaju najbrže.

Spavanje na licu

Znamo, poza u kojoj čovjek spava stvar je navike koju je teško promijeniti. Ipak, važno je paziti da ne spavate previše na licu jer se i tako vrlo lako stvaraju prve bore. Ako to ne možete izbjeći, obavezno investirajte u satenske ili svilene jastučnice na kojima se koža minimalno bora, a koje su istovremeno bolje i za vašu kožu.

Umivanje pretoplom vodom

Najbolje bi bilo kad biste se umivali vodom sobne temperature. Zato izbjegavajte močenje lica pod tušem jer je to svakako previsoka temperatura za kožu lica.

Neprofesionalno stiskanje bubuljica

Ako ne možete pustiti da se osuše i nestanu (najbolji način), posjetite dermatologa koji će ih stručno ukloniti. Rupice i ožiljke od bubuljica rijetko koji tretman može izbrisati s vašeg lica.  

Spavanje sa šminkom

Nikad ne preskačite skidanje šminke, čak ni onda kad mislite da ćete se onesvijestiti od umora. Zahvaljivat ćete same sebi već sljedeći dan.

Predugo izlaganje suncu

Bez zaštitnog faktora ne izlazite nikamo, a nezaštićeno sunčanje i odlazak u solarij zaboravite. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.