SAVJETI FRIZERA

Trikovi pomoću kojih će vam kosa biti "otporna" na kišu, a frizura postojana

Ukoliko ste vani i frizura vam stoji "na svoju ruku" ukrotite elektricitet za samo minutu s vlažnim maramicama

Pravilno sušenje kose je najvažnije. ILUSTRACIJA

A.F. /The Sun

15.12.2020

Noćna mora svake žene je provesti sate stilizujući svoju frizuru, da bi se s izlaskom na vlažno i kišno vrijeme ona pokvarila.

Frizeri navode da vlažno vrijeme i kosa ne sarađuju baš najbolje te da je to najčešći problem tokom zimskog dijela godine.

Ako se neprestano borite sa neposlušnom kosom koja se "napuše" samim pogledom na vlagu, onda bi svakako bilo dobro isprobati savjete profesionalaca.

Bez oštećenja

Sam Burnett, vlasnik i kreativni direktor vrhunskog londonskog frizerskog salona Hare & Bone, podijelio je svoje savjete kako imati savršenu frizuru čak i u slučajevima visoke vlage.

- Jedna od najvećih briga koje moji klijenti imaju u ovo doba godine jeste koliko vrijeme može biti nepredvidljivo i koliko utječe na izgled njihove kose -  naveo je. 

Dodao je i to da je veoma važno izvući vodu iz kose bez oštećenja dlake.

- Kad šamponirate kosu u kišnim, vlažnim danima, stvarno je uobičajeno da ljudi previše osuše kosu peškirom, Zbog ovog ste previše razbarušeni, a dlake kreću u svojim smjerovima. Osim toga, u hladnijim danima biste trebali koristiti manju količinu šampona za pranje kose, barem za trećinu jer se inače tjeme manje znoji i masti pa onda nema potrebe za većim količinama -  pojasnio je.

Pravilno sušenje

Također je veoma bitno da odvojite vrijeme i pravilno osušite kosu jer to može napraviti veliku razliku.

Tako je važno pravilno sušiti kosu, uzimajući je dio po dio kako biste osigurali da kosu pravilno osušite, umjesto da grubo osušite 80 posto nje -  naveo je Sam. 

Nemojte zaboraviti da kosu možete oštetiti ukoliko pokušate provući četku kroz nju dok je još mokra.

- Izbjegavajte četkanje mokre kose. Četkanje vlažne kose ne samo da oštećuje dlake vaše kose, već može i istezati kosu, što dovodi do pucanja. Umjesto toga počešljajte je češljem sa širokim zupcima, najbolje od prirodnih materijala -  savjetuje Sam.

Spriječite elektricitet

Ukoliko ste vani i frizura vam stoji "na svoju ruku" ukrotite elektricitet za samo minutu s vlažnim maramicama. Idealne su one koje u sebi imaju malo kokosovog ulja, ali mogu i obične.

Bitno je da s njima prijeđete donji dio kose koji je naelektrisan i da se izbjegne tjeme kako se kosa ne bi zamastila. 

Ukoliko ste bili na profesionalnom tretmanu kose, razmislite o kupovini nekog od upravo profesionalnih preparata kojima ćete produžiti tretman kose koji ste dobili i na taj način održati frizuru što je duže moguće.

Ukoliko te proizvode ne želite kupiti u salonu, naprimjer šampon koji vam je ponuđen, u trgovini samo provjerite da šampon nema sulfata koji isušuju kosu, piše The Sun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.