MLADOLIK IZGLED

Koža se najbolje hrani iznutra: Namirnice za blistav ten

Zeleni čaj lako je uklopiti u dnevnu rutinu, a preporučuju se tri šoljice dnevno

Koža je najveći organ. ARHIV

A. F.

21.12.2020

Prije nego što posegnete za skupim kozmetičkim preparatima, trebalo bi da znate da se koža najbolje hrani "iznutra", a ona će vam zahvaliti odličnim izgledom ako imate uravnoteženu ishranu koja uključuje dovoljno proteina, voća i povrća, kao i zdravih masti .

Mnogi kažu da je koža, kao najveći organ, pravo ogledalo naše israne. Zato je pogrešno ako mislimo da ćemo skupim kremama nadoknaditi propuste u životnim navikama, poput loše i brze hrane, cigareta, unošenja previše alkohola, šećera i gaziranih pića. Zato vam nudimo listu najvažnijih namirnica za blistav ten i zdrav izgled kože. 

Riba

Masne ribe, poput lososa, tune i bakalara, bogate su omega 3 masnim kiselinama. Naše tijelo ne može da proizvede ove lipide prirodnim putem. Dodavanjem omega 3 masnih kiselina ishrani možemo pospješiti sloj lipida koji u koži čuvaju vlagu i sprečavaju iritacije. Osim što učvršćuju dermis, omega 3 masne kiseline mogu poboljšati hronična stanja. poput crvenila kože i atopijskog dermatitisa. Ribe poput lososa i bakalara obiluju i vitaminom D. Ukoliko ste od onih koji ne vole ribu, omega 3 masne kiseline možete dobiti i iz jaja, kao i biljnih izvora – semena lana, lanenog ulja, oraha i lješnika.

Suncokretovo ulje i bademi

Iako se o omega 3 masnim kiselinama češće priča, omega 6 masne kiseline veoma su važne za zdravu kožu jer i one sprečavaju suvoću i upale. Bitne su za stvaranje prostaglandina, hormona koji osigurava pravilnu funkciju svih ćelija u tijelu. Zato probajte da na suncokretovom ulju kratko propržite losos ili brokoli kako biste udvostručili dobar učinak na kožu. Antioksidansi su važni kad se radi o odbrani kože od starenja, upala i kancera. Svakodnevno konzumiranje manje količine badema podiže nivo vitamina E, jednog od najvažnijih antioksidansa kada se radi o zdravlju i izgledu kože. Istraživanja pokazuju da uzimanje vitamina E oralnim putem može podići njegov nivo na površini kože.

Zeleni čaj

To je jedan od najjačih antioksidansa. Zeleni čaj lako je uklopiti u dnevnu rutinu, a preporučuju se tri šoljice dnevno. Na taj način možemo sačuvati organizam od upala i usporiti starenje.

Brokoli

Bogato vitaminima A, C i K, ovo povrće nema samo prehrambeni zadatak. Ono sadrži različite biološki aktivne sastojke (fitohemikalije), čija antioksidativna svojstva pozitivno utiču na celokupno zdravlje. Vitamin A smanjuje proizvodnju ulja, vitamin C je snažan antioksidans, a vitamin K pomaže u sprečavanju povreda.

Med

Prirodan sastojak, zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima, u kozmetici se koristi još od davnina. Izuzetno je bogat polifenolima i flavonoidima, snažnim antioksidansima, pa štiti ćelije kože od oksidativnog stresa, koji je glavni uzročnik starenja kože. Ima posebno dobro zaštitno djelovanje na kolagenska i elastinska vlakna, koja su veoma izložena djelovanju slobodnih radikala, čime se povećava čvrstina i zategnutost kože

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.