KORISNI SAVJETI

Ovo su kućne biljke koje su sigurne za djecu i ljubimce

Ove biljke dobro djeluju u sjeni i polusjeni i mogu podnijeti neko indirektno svjetlo, ali neće dobro reagovati na izravno sunce

Zelenilo u domu. Ilustracija

Fu. M.

9.5.2021

Bez obzira želite li se okušati u trendu urbane džungle u stanu ili želite dodati još malo zelenila svom uređenju doma, možete računati da će ove lijepe biljke biti sigurne za uživanje cijele porodice uključujući i mekane, krznene loptice.

Božićni kaktus

Ova primorska biljka ime je dobila po tome što cvjeta (obično crveni ili ružičasti cvjetovi) jednom godišnje oko praznika. Najbolje je uzgajati u bogatom tlu, koje bi trebalo ostati relativno vlažno, ali omogućiti djelomično isušivanje između zalijevanja. Preferira umjerenu svjetlost i izravno sunce, pa je prozor okrenut prema istoku idealan za nju.

Ukrasni kukuriz

Ovo tamno, zimzeleno lišće može narasti do tri metra i u slabo osvijetljenim prostorima. Posadite ih u dobro dreniranu smjesu i održavajte zemlju vlažnom, ne dopuštajući da se potpuno osuši, niti da postane previše nakvašena.

Ove biljke dobro djeluju u sjeni i polusjeni i mogu podnijeti neko indirektno svjetlo, ali neće dobro reagovati na izravno sunce.

Slonova noga

Ove šarmantne biljke usko su povezane sa ljiljanima. Njihova briga je, međutim, slična brizi o sukulentima: sadite ih u dobro dreniranu zemlju i pustite da se tlo potpuno osuši između zalijevanja. Jaka, indirektna svjetlost i povremeno puno sunca dobro funkcioniraju.

Nije im potrebna mnogo vode, ali izbjegavajte da ih stavite preblizu otvorenih vrata ili prozora kako lišće ne bi presušilo.

Peperomija

Ove biljka sa naizgled voštanim listovima ima najrazličitije oblike i veličine, od tamnozelenih listova, šarenih, do listova sa prugama poput lubenice.

Peperomiji je potrebno dobro drenirano zemljište s malo dodatne cirkulacije zraka, pa koristite mješavinu koja sadrži perlit ili pijesak.

Oni zadržavaju vodu u lišću, pa pustite da se tlo potpuno osuši između zalijevanja. Idealni svjetlosni uvjeti uključuju umjereno svjetlo ili polusjenu.

Pauk biljka

Idealan je izbor ako ste početnik u svijetu biljaka jer su neke od najlakših biljaka za uzgajanje. Treba ih obilno zalijevati, uz povremenu premještanje u tamniji prostor ako ste u mogućnosti.

Pauk biljke dobro uspijevaju na jakom i indirektnom svjetlu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.