STATUSNI SIMBOL

Ovo su najskuplji satovi na svijetu

Današnji satovi nerijetko služe kao neizostavan modni dodatak ali i simbol društvenog statusa

Osnovna funkcija sata odavno nadilazi provjeru tačnog vremena. Agencija

E. Š.

10.10.2021

Bilo da je riječ o ručnim ili džepnim satovima, njihova osnovna funkcija odavno dijeli primat s nekim drugim vrijednostima. Potvrđuju to i ovi impresivni primjerci najskupljih satova na svijetu

11. Breguet 1907BA/12 džepni sat – 734.000 američkih dolara

Ovaj primjerak djelo je firme Breguet, koju je davne 1775. godine u Parizu osnovao Abraham-Louis Breguet, izumitelj tzv. „tourbillon“ mehanizma. Kućište sata izrađeno je od 18-karatnog zlata.

Kućište sata izrađeno je od 18-karatnog zlata. Agencija

10. Blancpain 1735 – 800.000 američkih dolara

Ovaj primjerak djelo je švicarskih inženjera, a slovi kao jedan od najsloženijih mehaničkih satova na svijetu. U prilog tome ide podatak kako je na finalizaciju njegovog dizajna utrošeno više od šest godina. Kućište ovog ljepotana izrađeno je od platine, a remen od krokodilske kože. Dodajmo ovome kako je proizvodnja ograničena na svega 30 primjeraka.

Slovi kao jedan od najsloženijih mehaničkih satova na svijetu. Agencija

9. Louis Moinet Magistralis Parmigiani Fleurier Tecnica Skeleton Chronograph – oko 850.000 američkih dolara

Razloge zbog kojih se prvi primjerak našao ovako visoko na ljestvici najskupljih ručnih satova na svijetu potrebno je potražiti ispod njegovog 18-karatnog kućišta. Ondje se, međuostalim, nalazi i komad meteorita star dvije hiljade godina. Drugi primjerak krasi obilna upotreba platine i činjenica kako su izrađena samo tri primjerka.

Proizvodnja je ograničena na svega 30 primjeraka. Agencija

8. Jacob & Co. Crystal Tourbillon – 900.000 američkih dolara

Sat je prekriveno sa baguette dijamantima težine 17.48 karata. Agencija

Ovaj intrigantni primjerak krasi kućište izrađeno od 18-karatnog bijelog zlata, prekriveno sa baguette dijamantima težine 17.48 karata. Remen je, dakako, od krokodilske kože, s kopčom koja je također ukrašena baguette dijamantima. Ukupno je proizvedeno svega 18 komada.

7. Ulysse Nardin Royal Blue Tourbillon - oko 1.000.000 američkih dolara

Prvi ručni sat na našoj listi koji dodiruje čarobnu granicu od milion američkih dolara optočen je s 850 dijamanata, te dio limitirane serije koja se sastoji od svega 10 primjeraka. Kućište drugog primjerka izrađeno je od 18-karatnog bijelog zlata, te ukrašeno sa 544 dijamanta, ukupne težine 34.5 karata. Neke od njih možemo pronaći i na samoj kopči. Na izradu ovog jedinstvenog primjerka utrošeno je 2000 radnih sati.Treći ručni sat s cijenom od milion američkih dolara proizveden je u limitiranoj seriji od svega 30 komada. Krase ga kućište i remen izrađeni od platine, uz dodatak od 568 baguette dijamanata, te 234 baguette safira.


Optočen je s 850 dijamanata, te dio limitirane serije koja se sastoji od svega 10 primjeraka. Agencija

6. Chopard Super Ice Cube – 1.1 milijun američih dolara

Ovaj primjerak u potpunosti je prekriven dijamantima. Riječ je o težini od ukupno 60 karata. Složit ćete, svaka sljedeća riječ - suvišna je.

U cjelosti optočen dijamantima. Agencije

5. Patek Philippe Sky Moon Tourbillon / Vacheron Constantin Tour de l'Ile oko 1.5 milijuna američkih dolara

Osim činjenice kako se sastoji od 688 dijelova, uključujući i one mikroskopskih dimenzija, vrijedi istaknuti kako prvi primjerak ima dva lica. Ono interesantnije prikazuje položaj zvijezda, mjesečeve faze, itd. Drugi primjerak svojevremeno je nosio titulu najkompleksnijeg ručnog sata na svijetu. Njegov se mehanizam, naime, sastoji od 834 individualna dijela, a skriven je ispod kućišta izrađenog od 18-karatnog zlata. Vjerovali ili ne, na sklapanje sata utrošeno je 10.000 radnih sati.

Na sklapanje sata utrošeno je 10.000 radnih sati. Agencija

4. Blancpain Tourbillon Diamants – 1.800.000 američkih dolara

Visoko četvrto mjesto na našoj listi najskupljih ručnih satova na svijetu ovaj impresivni primjerak opravdava činjenicom kako je u potpunosti prekriven s dijamantima, tačnije njih 480, ukupne težine 58 karata.

Blancpain Tourbillon Diamants. Agencija

2. Piaget Emperador Temple – 3.300.000 američkih dolara

Dva ručna sata u jednom, tako bi najkraće mogli opisati ovaj spektakularni primjerak. Kućište vanjskog sata prekriveno je s 481 briljantom i 207 baguette dijamanata, dok onaj unutrašnji krase 162 briljanta i 11 baguette dijamanata. Kompletnu sliku zaokružuje remen optočen s 350 baguette dijamanata.

Kućište vanjskog sata prekriveno je s 481 briljantom i 207 baguette dijamanata, dok onaj unutrašnji krase 162 briljanta i 11 baguette dijamanata.. Agencija

1. Patek Philippe Supercomplication – 11 miliona američkih dolara

Švicarski proizvođač zgrabio je prvu poziciju s raritetnim džepnim primjerkom proizvedenim davne 1932. godine. Kao što mu i samo ime govori, riječ je o vrlo kompliciranom uređaju za mjerenje vremena, što potvrđuje i brojka od 24 zasebne funcije. Izrada ovog sata trajala je nevjerovatne četiri godine. Dodajmo još kako je kućište izrađeno od 18-karatnog zlata.

Riječ je o vrlo kompliciranom uređaju za mjerenje vremena, što potvrđuje i brojka od 24 zasebne funcije.. Agencije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.