RJEŠENJE

Podočnjaci uz ove trikove postaju prošlost

Spavanje na boku i stomaku zbog djelovanja gravitacije uzrokuje nakupljanje tečnosti ispod očiju i dovodi do stvaranja podočnjaka

Kozmetičari i dermatolozi predlažu da se podočnjacima pozabavite tako što ćete promijeniti navike. ILUSTRACIJA

A. F.

27.11.2021

​Ukoliko tamni kolutovi ispod očiju nisu uzrokovani manjkom sna ili alergijama, viškom tečnosti ili još nekim problemom organskog porijekla, postoji nekoliko jednostavnih trikova kako da ih se riješite ili da ih ublažite.

Kozmetičari i dermatolozi predlažu da se podočnjacima pozabavite tako što ćete promijeniti navike ili početi da koristite preparate koji će ih ublažiti.

Kreme koje brišu tamne mrlje

Kreme koje sadrže hidrokinon ili kojičnu kiselinu mogu da posvijetle tamne kolutove oko očiju, tako da će podočnjaci skoro izblijediti. Saveznici u borbi protiv podočnjaka su i kreme s kofeinom koje sužavaju krvne sudove.


Promijenite položaj spavanja

Spavanje na boku i stomaku zbog djelovanja gravitacije uzrokuje nakupljanje tečnosti ispod očiju i dovodi do stvaranja podočnjaka. Ako je podočnjak na strani na kojoj spavate veći, to dokazuje da je uzrok njihovog nastanka spavanje na boku. Pokušajte da promijenite položaj spavanja, probajte da spavate na leđima i da stavite malo veći jastuk pod glavu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.