KORISNO JE ZNATI

Po čemu se razlikuju dnevna i noćna krema?

Dnevna krema će vas zaštititi od nečistoće, vjetra, promjena u temperaturi, te isušivanja kože

A. F.

Noćne kreme često sadrže brojne aktivne sastojke koji pospješuju obnovu kože

Foto: ILUSTRACIJA


Možda mislite da razlika ne postoji, no dnevna i noćna krema se itekako razlikuju. Otkrivamo vam po čemu su ova dva osnovna proizvoda za njegu kože drugačija i zašto biste ih trebali koristiti svakodnevno.

Dnevna krema

Dnevna krema će vas zaštititi od nečistoće, vjetra, promjena u temperaturi, te isušivanja kože. Laganija je od noćne, te je idealna podloga za šminku. Važno je da izabrate kremu prema tipu kože. Ako imate masnu, izaberite dnevnu kremu na bazi vode koja će hidrirati kožu bez ostavljanja masnog sjaja. Za suhu kožu najbolji su izbor bogate masne kreme koje će joj obezbijediti prijeko potrebnu hidrataciju. Dnevne kreme najčešće imaju zaštitni faktor, te kožu štite od štetnih sunčevih zraka i preuranjenog starenja. Nanosi se ujutru, te po potrebi još jednom u toku dana.

Noćna krema

Budući da koža hranjive sastojke najbolje upija tokom noći, noćne kreme najčešće su mnogo bogatije od dnevnih. Noćne kreme često sadrže brojne aktivne sastojke koji pospješuju obnovu kože, hrane je, hidriraju i štite. Obično sadrže retinol, glikolnu i hijaluronsku kiselinu, sastojke koji se ne preporučuju za korištenje tokom dana kada je koža izložena suncu. Nanose se naveče, prije spavanja i na obevezno prethodno očišćenu kožu.

Više o temi Koža

Više o:

Koža Krema
NA VRH

Podijeli članak na