NJEGA

Prirodno sušenje kose može biti još štetnije od sušenja fenom

Vlaga ubrzava pucanje vrhova, jer kosa u tom trenutku nema svoja prirodna ulja

Prirodno sušenje kose je štetnije. ILUSTRACIJA

A. F.

16.2.2022

Gotovo cijeli život živimo u uvjerenju kako topli zrak iz fena oštećuje kosu te da je bolje sušiti je prirodno, što većinom i radimo kad su više temperature.

Gotovo cijelo svoje djetinjstvo slali su nas van na igranje tokom ljeta s mokrom kosom, jer će ipak sunce najbolje napraviti kosi, a kao odrasli, često smo znali i zaspati mokre kose. No, iako možda mislimo kako ćemo korištenjem manje uređaja za zagrijavanje obnoviti kosu, najnovija su istraživanja pokazala da prirodno sušenje kose možda ipak nije dobra ideja te da može oštetiti kosu više nego fen.

Gdje je logika? Kosa može znatno oslabjeti ako je predugo mokra, jer srednji sloj kose, koji je odgovoran za način na koji vlasi padaju, trpi dodatno opterećenje kad je kosa duže mokra i može doći do dvostruko jačeg opadanja kose, zbog čega bi najbolje bilo da počnemo primjenjivati to pravilo čak i ako nismo prethodno navikli.

Osim toga, vlaga ubrzava pucanje vrhova, jer kosa u tom trenutku nema svoja prirodna ulja koja je štite od pucanja, pa je najbolje kosu posušiti ručnikom, nježnim pokretima, zaštititi primerom protiv topline i dobro je posušiti na sigurnoj udaljenosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.