NJEGA

Micelarna voda savršena za osjetljivu kožu

Kada je u pitanju svakodnevno čišćenje lica, osjetljiva koža je vrlo zahtjevna

Osjetljiva koža treba posebnu njegu. ILUSTRACIJA

A. F.

12.5.2022

Imate li osjetljivu kožu lica, sigurno znate da njega nikad ne prestaje, a jedan od najvažnijih koraka u njezi je čišćenje. Ako nemate dovoljno informacija o "čudu" koje su kozmetički stručnjaci nazvali micelarna voda, ovaj tekst će vam pomoći kako biste što lakše izabrali sredstvo za svakodnevnu higijenu lica.

Kada je u pitanju svakodnevno čišćenje lica, osjetljiva koža je vrlo zahtjevna. Mada vapi za dubinskim čišćenjem, jer sva prljavština i zagađenje samo pojačavaju njenu osjetljivost, posebno je osjetljiva na zatezanje zbog isušivanja. Sigurno su vam poznati peckanje, svrab i bockanje nakon nanošenja agresivnih proizvoda za čišćenje lica.

Tradicionalna sredstva za čišćenje – da ili ne?

Kako bi lice oslobodili štetnih efekata zagađenja i nečistoća, mnogi tradicionalni proizvodi sadrže grube agense za čišćenje i konzervanse koji mogu uzrokovati još jaču osjetljivost nježne kože lica. Kao što vjerovatno znate, rezultat nikako ne može biti dobar. Nakon nanošenja tih proizvoda koža će biti čista, ali s nje su odstranjeni i neophodni lipidi. Ona je ogoljena, izložena i još podložnija reakcijama na štetne uticaje iz okoline, poput zagađivača u vodi iz vodovoda, ali i na sastojke u samim proizvodima za lice. Zaključak? Osjećate li nelagodu nakon čišćenja lica i imate osjećaj da vam je koža previše zategnuta – niste sami. Svi ljudi s osjetljivom kožom imaju sličan problem dok ne pronađu idealno sredstvo za čišćenje.


Kako izabrati najbolje sredstvo za čišćenje osjetljive kože?

Ako je vaša koža osjetljiva, možda bi trebalo razmisliti o kupovini proizvoda za njegu u apoteci. Zamolite apotekara za preporuku micelarne vode koja odgovara potrebama vaše kože. Provjerite i da li je micelarna voda dermatološki ispitana na osjetljivoj koži.


Bolje spriječiti nego liječiti

Umjesto liječenja reakcija na koži, spriječi njihovu pojavu korištenjem odgovarajućih proizvoda. Najnovija generacija micelarne vode sadrži formulu koja zadovoljava većinu potreba osjetljive kože. Ona sadrži nježne agense za čišćenje u obliku površinski aktivnih tvari – micela, koje uklanjaju svu nečistoću, šminku i prljavštinu bez odmašćivanja. Ne bi bilo loše birati micelarnu vodu koja sadrži glicerin koji sprečava trenje, a vlaži za vrijeme čišćenja, kako se osjetljivost, crvenilo, svrab i peckanje ne bi ni pojavili. Na kraju, priznali mi to ili ne, svako od nas osjeti posebno zadovoljstvo ugledavši crnu vatu kao dokaz uspješnog čišćenja, zar ne?


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.