VAŽNI SAVJETI

Zašto je važno pravilno skinuti šminku

Neke djevojke maskaru ne skidaju uvečer jer tvrde da im trepavice tako lijepše izgledaju ujutru, a druge jer ih ponekad mrzi da to urade

Spavanje sa šminkom steti koži. ILUSTRACIJA

A. F.

23.5.2022

Strašno vam se spava i nemate snage da skinete šminku. Sebi kažete: “Nema veze, skinuću je ujutru”. Ima veze – na taj način oštećujete svoju kožu.

- Što duže i češće spavate našminkani, to više štetite svojoj koži. Naša koža, kao i ostatak tijela, ima određeni cirkadijalni ritam. Noć je za kožu najvažnija, jer je to vrijeme kada se ona obnavlja, dok šminka na koži tokom noći onemogućava taj proces i oštećuje kožu  - kaže profesor dermatologije sa klinike “Maunt Sinaj” u Njujorku, Dženet (Jenet) Graf. 

Doktorica Graf naglašava da što češće pravite ovu grešku “lijenih djevojaka”, kako je ona naziva, to više štetite svojoj koži, ali negativne efekte ostavlja i to što ponekad prespavate našminkani.

Puder

Puder potencijalno može da ošteti vašu kožu, u zavisnosti od načina kako ga nosite. Ukoliko puder stavite ujutru i nosite ga tokom cijelog dana, a zatim ga uveče ne skinete, to je veoma opasno jer se sva prljavtina i zagađivači sakupljeni tokom dana zadržavaju na vašoj koži.


Maskara

Neke djevojke maskaru ne skidaju uveče jer tvrde da im trepavice tako lijepše izgledaju ujutru, a druge jer ih ponekad mrzi da to urade. 

- Čestice maskare iritiraju oči tokom noći, pa lako može doći do infekcije i eventualnog razvoja konjuktivitisa - naglašava dr Graf. Takođe, ako ne skidate maskaru prije spavanja, znajte da će vam trepavice postati krte i lako će se lomiti, opadati i prorediti.

To što znate koliko je loše spavati sa šminkom na licu, ne znači i da vas nikada neće mrziti da to uradite. Zato, djevojke, najbolje je da proizvode za skidanje šminke držite negde pored kreveta, kako bi vam bili pri ruci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.