SAVJETI

Izgledajte besprijekorno i tokom ljeta: Trikovi koji će pomoći da se šminka ne razlije po licu

Ukoliko želite prekriti neke nedostatke na koži poput bubuljica, uboda komaraca ili mrlja, bolje je ciljano koristiti korektor, nego cijelo lice prekriti tečnim puderom

A. F.

Šminkanje tokom ljeta posebno je komplikovano

Foto: ILUSTRACIJA


Čak i ako imate suhu kožu, sigurno ste primijetili prirodni "sjaj" koji vaša koža odjednom ima čim temperature pređu 25 stepeni.

Ukoliko ste na tim temperaturama pokušali našminkati, vjerovatno se šminka tokom dan "razlila" po licu, osim maskare, čiji se tragovi vide po kapcima i ispod očiju.

Ne brinite, šminkeri kažu da i za ovaj problem postoji rješenje.

Želite li dakle, i tokom visokih temperatura izgledati besprijekorno, evo kako ćete se šminkati:

Manje je više

Obični dani možda ne zahtijevaju "full makeup look", no ima i onih posebnijih prilika poput vjenčanja ili izlazaka u kojima želite zablistati, ali ne od znoja. Šminkeri u tom slučaju preporučuju da koristite manje proizvoda - manje količine seruma, hidratantne kreme i ostalih preparata koje inače upotrebljavate kako se ne bi rastapali na koži.

Također, ukoliko želite prekriti neke nedostatke na koži poput bubuljica, uboda komaraca ili mrlja, bolje je ciljano koristiti korektor, nego cijelo lice prekriti tečnim puderom.

Način aplikacije

Ukoliko je podloga u obliku tečnog pudera nužna, važno je i kako ga stavljate. Umjesto prstiju ili beauty blendera, podlogu nanesite četkicom, razmazujući ga kružnim pokretima, a veću pokrivenost možete postići nanošenjem u slojevima.

Druga opcija, koja je manje pokrivajuća, ali će pridonijeti efektu ujednačenog tena su tonirane kreme - dobra ljetna opcija su one sa SPF faktorom.

Vodootporne maskare i tuševi

Kako biste izbjegli tragove na kapcima, koristite vodootporne maskare i tuševe koji su puno otporniji na vanjske utjecaje.

Što se sjene tiče, izbjegavajte kremaste teksture tokom dana, a prije puderastih sjena na kapke možete staviti posebni prajmer koji će pomoći da sve ostane na mjestu.

Više o temi Koža

VAŽNI SAVJETI
Zašto je važno pravilno skinuti šminku

Više o:

Koža Ljeto
NA VRH

Podijeli članak na