NJEGA

Kokosovo ulje odlično za raskošne lokne

Djeluje tako da prodire duboko u vlas kose i time je štiti od štetnog učinka vode, vremenskih uslova, gubitka proteina

Kokos savršen za njegu kovrdžave kose. ILUSTRACIJA

A. F.

13.7.2022

Svako malo otkrivaju se nove blagodati kokosovog ulja pa tako ono postaje sve veći i veći hit. Kokosovo ulje mora postati i vaš glavni sastojak – bilo u kuhinji, bilo u njezi tijela i kose.

Nakon što poslušate jednostavne savjete za tretman kose i vi ćete se zaljubiti u kokosovo ulje, a sve što je potrebno znati sadržano je u samo nekoliko informacija o svojstvima ovog magičnog ulja.


Bijela masa

Kokosovo ulje na sobnoj temperaturi izgleda kao bijela masa, a puno je hranjivih sastojaka, dobrih masnoća i sadrži antibakterijska svojstva. Idealno je za suhu, oštećenu i lomljivu, ali i za gustu i kovrdžavu kosu. Kokosovo ulje daće vašoj kosi sjaj i punoću, te smanjiti gubitak i oštećenja kose.

Djeluje tako da prodire duboko u vlas kose i time je štiti od štetnog učinka vode, vremenskih uslova, gubitka proteina i spriječava isušivanje kose. 

Istovremeno zadržava hidratantnost kože i stimuliše cirkulaciju na tjemenu pomažući s problemom peruti.


Otopiti ulje

Najjednostavniji način za inkorporaciju kokosovog ulja u svoj tretman je direktno umiješati ulje u svoj standardni šampon za pranje kose.

Prije miješanja potrebno je otopiti kokosovo ulje kako bi postalo tekuće, zatim uliti ulje u bočicu sa šamponom i dobro ga protresti. Dalje nastavi s pranjem kose kao i obično (s jednom iznimkom: regenerator vam više neće biti potreban).

Za početak neka vam mješavina bude u omjeru 1:6 kokosovog ulja naspram šampona. Nakon pranja kosa ne bi smjela biti masna (ako se to dogodi promijenite omjer prema potrebama vlastite kose).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.