ORGANSKI SASTOJCI

Štiti od UV zračenja, prikriva nepravilnosti: Mineralna šminka odličan je izbor za ljeto

Glavni sastojak mineralnog makeupa je cinkov oksid koji ima umirujuće i protivupalno djelovanje, a usto djeluje i matirajuće

Mineralni makeup je postojan i dugotrajan jer odlično odolijeva visokim temperaturama. ILUSTRACIJA

A. F.

18.7.2022

Ako vaše znojne i lojne žlijezde na licu, dolaskom toplijih dana, pojačano rade, a pore su više otvorene, onda je pravi izbor za vas mineralna šminka.

Ova organska inačica makeupa sve je popularnija posljednjih godina jer potrošači postaju svjesniji sastojaka u konvencionalnoj dekorativnoj kozmetici i njihovih potencijalnih učinka na kožu i cjelokupno zdravlje.

Ova promjena u beauty trendovima ne iznenađuje jer mineralna šminka nudi brojne prednosti, posebno ljeti.

Bez sintetičkih sastojaka koji začepljuju pore, moglo bi se reći da mineralna šminka može izgledati bolje i poboljšati vaš cjelokupni ten.

Osim toga, gotovo je vodootporna, što je fantastično u danima povećane vlage i vrućine.

Zašto je ljeti mineralni makeup odlična alternativa:

Štiti kožu od UV zračenja

U mnogim mineralnim puderima (kompaktnim i tekućim), rumenilima i sjenama, pronaći ćete cinkov oksid i titanijev dioksid, iste one sastojke koji se nalaze u prirodnim kremama za sunčanje. Prosječan zaštitni faktor mineralne šminke je oko SPF 15, tako da je to odličan način da licu, uz kremu s UV faktorom (koji bi trebalo biti najmanje 30), pružite dozu ekstra zaštite.


Apsorbira višak sebuma

Glavni sastojak mineralnog makeupa je cinkov oksid koji ima umirujuće i protivupalno djelovanje, a usto djeluje i matirajuće. Drugim riječima, apsorbira višak sebuma, pa je odličan izbor za kombiniranu i masnu kožu koja luči previše masnoće. Mineralna šminka ima i manje konzervansa, ne sadrži ni sintetičke boje i mirise, pa je dobar odabir i za osjetljivu kožu.


Postojanija od konvencionalne šminke

Mineralni makeup je postojan i dugotrajan jer odlično odolijeva visokim temperaturama, znoju, vodi i vlazi u zraku. Možete cijeli dan uživati na plaži, a ipak zadržati besprijekoran izgled, kao da ste se priej pet minuta našminkali. Razlog je to što se titanijev dioksid ne apsorbira u vodi, pa ovu šminku možete nositi čak i onda kada idete na plivanje jer je gotovo neosjetljiva na vanjske utjecaje.


Prikriva nepravilnosti bez efekta maske

Talk je jedan od uobičajenih sastojaka u konvencionalnom makeupu, ali ga preferiramo izbjeći jer proizvod čini komedogenim. Osim toga, proizvodi s talkom su uglavnom manje pigmentirani što znači da ga je potrebno nanijeti više da se postigne isti efekt. S druge strane, mineralne formule ne sadrže talk i njihove su formule puno lakše i prozračnije. Uz mineralni puder nećete imati osjećaj maske na licu jer već i vrlo mala količina ujednačava boju tena i odlično prikriva nepravilnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.