MODNI KUTAK

Pilotska jakna savršena za jesen i zimu

Kao što joj ime govori, jaknu su prvenstveno koristili piloti, a zatim je avionsku pistu zamijenila onom modnom

Odlična je za hladne dane. INSTAGRAM

A. F.

20.10.2022

Još od osamdesetih godina prošlog vijeka, popularne avijatičarke ili pilotske jakne su ušle u naše ormare. Prvo su dominirale kao pravi muški komad, najčešće izrađene od antilop kože s vunenom podstavom koja je imala funkciju grijanja i hlađenja, ovisno o potrebi, situaciji i samoj temperaturi.

Kao što joj ime govori, jaknu su prvenstveno koristili piloti, a zatim je avionsku pistu zamijenila onom modnom.

Posljednjih nekoliko godina upravo je pilotska jakna postala esencijalni komad u ormarima svih ljubiteljica mode, a tako će biti i ove jeseni i zime. Naime, ova kožna jakna je savršena za hladnije dane te samim tim postaje odlična investicija za trenutke kada temperature padnu i ispod nule. Tople jakne danas dolaze u više opcija. Možemo birati između onih od umjetne kože čija je unutrašnjost podstavljena s eko vunom ili biramo modele izrađene od prave kože s ušivenom podstavom od ovčje vune.

Također, jakne mogu imati finiš od brušene, glatke ili sjajne kože, a boje koje najčešće dominiraju su klasične nijanse crne, tamno smeđe i sve popularnije boje devine dlake. Dužina jakni je klasično do kukova, međutim sve su popularniji crop modeli, tačnije kratke jakne. 

Najbolje je ovaj tip jakne kombinirati uz jednostavne traperice ili uske hlače, laganu majicu i duksericu, a za malo elegantniji dojam dodajemo statement torbicu i čizme! Bez obzira na to kakav styling odabrali, jedno je sigurno – u ovakvoj jakni nikada nije hladno!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.