SAVJETI

Šamponi za dubinsko pranje su prikladni za one koji koriste proizvode za stilizovanje, kao što su gelovi, sprej za kosu

Šamponi za dubinsko pranje su prikladni za one koji koriste proizvode za stilizovanje, kao što su gelovi, sprej za kosu

Svakodnevno pranje kose nekada može oštetiti kosu. ILUSTRACIJA

A. F.

1.11.2022

Svakodnevno pranje kose nekada može oštetiti kosu, posebno ako koristite suviše agresivne šampone koji ne odgovaraju vašem tipu kose. Savjet je da birate šampon u skladu sa kvalitetom i tipom kose.

Šampon za normalnu kosu, predviđen je za vlasi koje nisu hemijski tretirane i za one sa umjerenom količinom sebuma. Ova vrsta šampona koristi lauril sulfat, koji pruža dobro čišćenje.

Šamponi za suhu kosu namjenjeni su onima koji često farbaju, peglaju ili na neki način stilizuju kosu. Šamponi za suhu kosu trebalo bi da dobro očiste i zaštite kosu.

Šamponi za svakodnevno pranje su blagi i rijetko kada sadrže dodatne regeneratore. Ukoliko koristite ove šampone savjetuje se odvojena upotreba regeneratora i drugih sredstava za zaštitu kose.

Šamponi za dubinsko pranje su prikladni za one koji koriste proizvode za stilizovanje, kao što su gelovi, sprej za kosu. Ovi šamponi sadrže lauril sulfat za uklanjanje polimera koji se nakupljaju na dlaci. Savjetuje se upotreba jednom sedmično.

Postoje i šamponi za bebe, koji su veoma blagi i namjenjeni dječjoj kosi. Medicinski šamponi su namjenjeni liječenju psorijaze, seboroičnog dermatitisa, bakterijske ili gljivične infekcije. Sadrže aktivne sastojke. Šamponi za profesionalnu upotrebu ne bi trebalo da se često koriste, osim prije šišanja ili oblikovanja kose.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.