ZDRAVI I UREDNI

Maslinovo ulje i biotin spas za nokte sklone lomljenju

Ono što se pokazalo efektnim jeste njega noktiju maslinovim uljem, gdje je idealno nokte jednom sedmično uroniti u maslinovo ulje te ih ostaviti dvadesetak minuta

Maslinovo ulje spas za nokte. ILUSTRACIJA

A. F.

12.11.2022

Imati zdrave i njegovane nokte nedostižni je san mnogima, ali u realnosti je ovo puno veći izazov nego što se možda čini na prvu. Iako je riječ o suptilnom detalju, nokti igraju veliku ulogu u kreiranju našeg svakodnevnog modnog izdanja, stoga treba iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi njihov izgled bio zdrav i uredan.

Umjetni nokti čest su način kojim brzinski nastojimo nadomjestiti loš izgled prirodnih noktiju, ali s obzirom na to da je riječ o rješenju koje ipak nije dugotrajno, puno bolja opcija je posvetiti se dubinskoj njezi i obnovi samih noktiju te željeni izgled postići prirodnim putem. Lomljenje, pucanje i listanje noktiju određeni je alarm da našem tijelu nedostaju važni vitamini ili minerali, kao i to da je noktima potrebna dodatna njega.

Maslinovo ulje

Ono što se pokazalo efektnim jeste njega noktiju maslinovim uljem, gdje je idealno nokte jednom sedmično uroniti u maslinovo ulje te ih ostaviti dvadesetak minuta. Ovaj proces najjednostavnije je napraviti tako da tufere natopite maslinovom uljem, a koje ćete potom pričvrstiti na nokte. Pored maslinovog ulja, dubinsku njegu pruža i ricinusovo ulje koje pomaže pri rastu noktiju te njeguje kožicu oko noktiju. Riječ je o efikasnim metodama njege za čije je rezultate potrebna dosljednost i istrajnost u njezi, ali za zdrave i lijepe nokte ipak se vrijedi malo potruditi.

S vremena na vrijeme važno je napraviti i jednomjesečnu pauzu od lakiranja noktiju ili manikira s umjetnim noktima. S vremenom nokti postaju tanji i skloni pucanju, stoga je pauza sjajan način da im pružite malo prostora za obnovu i jačanje.

Prilagoditi prehranu

Kako svaka kvalitetna njega kreće i "iznutra", prehranu obnovite biotinom (vitamin H) koji je sjajan u očuvanju zdravlja noktiju, ali i kože i kose. Biotin možete pronaći u oraščastim plodovima, karfiolu, namirnicama od integralnih žitarica, maslacu od kikirikija...

S druge strane, nije naodmet napraviti i besplatno testiranje u bolje opremljenim apotekama i vidjeti koji tačno vitamin ili mineral nedostaje u tijelu te tako prilagoditi prehranu.

Riječ je o procesu u kojem je potrebno biti strpljiv i dosljedan, pa samim time rezultati sigurno neće izostati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.