TABLICA OTKRIVA

Koje boje je najbolje kombinirati

Kada kupujemo odjeću ili uređujemo sobu, odabrat ćemo boje koje nam se trenutno sviđaju, u kojima se osjećamo ugodno i izgledaju super na zidu

Žuta i crna idu odlično. Printscreen

M. Z.

6.2.2023

Kada kupujemo odjeću ili uređujemo sobu, odabrat ćemo boje koje nam se trenutno sviđaju, u kojima se osjećamo ugodno i izgledaju super na zidu.

Iako pravila postoje da se krše, nije loše znati preporuke stručnjaka kada je riječ o kombiniranju boja. Možda će vam dobro doći kada budete u nedoumici odabrati li zelenu ili žutu košulju uz smeđu suknju ili nikako ne budete mogli odlučiti kakve boje bi trebao biti ormar u prostoriji s crvenim zidom.

Postoji nekoliko pravila kojima se stručnjaci vode:

Kombinacija komplementarnih boja

Komplementarne boje su parovi čistih boja spektra, u kojima se boje međusobno nadopunjavaju. Svaki komplementarni par sadrži jednu toplu i jednu hladnu boju, od kojih je jedna primarna, a jedna sekundarna boja i nalaze se tačno nasuprot jedna drugoj u spektru boja. Kombinacija ovih boja je energična, živa i unosi dinamiku.

Kombinacija od tri boje

Kombinirajući tri boje koje su jednako udaljene u krugu stvara se visoki kontrast, ali istovremeno čuvajući sklad. Ovo ostavlja dojam živosti čak i ako se kombiniraju blijede boje.

Kombinacija slijeda boja

Ovim načinom može se kombinirati 2-5 boja, ali idealno je zadržati se na 2-3 nijanse. Ovakva varijanta umiruje i stvara simpatični dojam.

Ove boje najbolje idu uz...

BIJELA: sve boje, posebno uz plavu, crvenu i crnu.

SIVA: s crvenom, ljubičastom, roze, plavom.

ŽUTA: s plavom, ljubičastom, sivom i crnom.

MASLINASTO ZELENA: s narančastom te svijetlo i tamno smeđom.

BEŽ: s plavom, smeđom, crnom, crvenom i bijelom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.