LJEPOTA

Sedam mitova o šminkanju: Vrijeme je da ih odbacite

Postoje brojni savjeti koji su od velike koristi ženama, ali postoje i mitovi o šminkanju u koje većina žena i dalje vjeruje, a zaista ne bi trebalo

Odbacite mitove. Printscreen

M. Z.

7.4.2023

Postoje brojni savjeti koji su od velike koristi ženama, ali postoje i mitovi o šminkanju u koje većina žena i dalje vjeruje, a zaista ne bi trebalo.

Šminka je loša za kožu

Vrlo je lako kriviti šminku za svaku reakciju kože. Ali važno je i da se dobro brinete o svojoj koži. To uključuje pravilnu ishranu, svakodnevno čišćenje lica, obavezno skidanje šminke prije spavanja i često čišćenje makeup četkica. Također, većina proizvoda ima formule koje su dizajnirane da ne začepljuju pore, odnosno da koža ostane prozračna i nakon njihovog nanošenja.

Tamne obrve svima dobro pristaju

Guste i tamne obrve sve su popularnije, ali to ne znači da svima jednako dobro pristaju. Svako od nas ima različite obrve i tome se treba prilagoditi, a ne slijediti trendove.

Uvijek možete naglasiti prirodan oblik obrva tako što ćete ih popuniti i potamniti za nekoliko nijansi u odnosu na njihovu prirodnu boju, ali nemojte pretjerivati jer vaše obrve tada neće izgledati prirodno.

Nikad ne nanosite šminku prstima

Mnogi ljudi ne vole da diraju svoje lice jer ih je strah da će na taj način dodatno širiti bakterije. Ali prsti zapravo mogu biti odličan makeup alat. Naravno, prije nanošenja šminke vaše ruke moraju biti čiste.

Naime, prsti su odličan izbor za nanošenje tečne podloge i kremastih proizvoda poput korektora i rumenila. Zbog toplote koju prsti imaju, oni pomažu pri blendanju podloge i pigmenta na vrlo prirodan način.

Korektor uvijek mora biti svjetliji od tona kože

Postoji više boja korektora i svaka ima određenu funkciju. Tako zelena boja neutralizira crvenilo, žuta kamuflira tamne oko očiju, dok korektor s bijelom bazom minimalizira izgled bora.

Zato birajte korektor u zavisnosti od toga kakav izgled želite da postignete, a ne prema ovom mitu. Jer ponekad svjetlija boja nije najbolji izbor kada želite da sakrijete određenu nesavršenost.

Uvijek prvo morate da nanesete korektor ispod očiju

To nije pogrešno, ali nije ni obavezno ići tim redoslijedom. Ako želite da uštedite na vremenu i ostvarite besprijekoran izgled kože, onda prvo nanesite šminku na oči.

Budući da se prah tokom nanošenja sjene može naći na drugim dijelovima lica, naročito ispod očiju, onda je ovaj pristup jednostavniji.

Kada završite sa šminkanjem očiju, prah jednostavno obrišite vlažnom maramicom, a onda nanesite podlogu i korektor. Na taj način prah se neće zalijepiti za korektor pa tako podočnjaci neće izgledati tamnije nego što jesu.

Kozmetički proizvodi nemaju rok trajanja

Ništa ne traje zauvijek, pa tako ni kozmetički proizvodi. Oni jesu napravljeni tako da dugo traju, ali nakon određenog vremena njihovi sastojci mogu da se pokvare.

Zato povremeno provjerite datum isteka roka trajanja i da li je proizvod promijenio miris ili boju.

Skuplja šminka je kvalitetnija

Viša cijena proizvoda ne garantira bolji kvalitet. Postoje i drugi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine šminke. Zapravo većina sastojaka u svim proizvodima je slična, bez obzira na to je li riječ o skupom ili pristupačnijem brendu.

Imajte na umu i da je kraći spisak sastojaka na proizvodu najčešće bolji od dužeg spiska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.