LJUBAV I VEZE

Kao terapija: Vikendima posjećuje tu istu kući, čisti je i posprema, kao što je godinama radila za otmičara

Avaz.ba

29.8.2017

Nataša Kampuš (29) (Nathasa Campush) dizajnirala je kolekciju nakita inspiriranu svojom otmicom i zatočeništvom koje je trajalo osam i po godina. Kako je rekla u intervjuu za agenciju DPA, koji je dala prije nekoliko dana, ponosna je na sebe.


- Ponosna sam, jer je to bio dugačak put. Ne želim da budem teret državi i ne želim da živim od novca poreskih obveznika - rekla je Kampuš o svojoj kolekciji za agenciju DPA u Beču.

Minđuše, privjesci za lančiće i drugi komadi nakita koje je dizajnirala imaju cvijetne motive i krive linije.

 -To simbolizira oštar zaokret u mom životu, njegov luk prema gore i slobodu - rekla je.

Nataša je imala samo deset godina kada ju je čovjek po imenu Volfang Priklopil zgrabio i oteo. Silovao je, izgladnjivao, tukao i psihički maltretirao, sve dok nije pobjegla 23. avgusta 2006. godine. Nakon njenog bijega Volfagang se bacio pod voz. Nataša je većinu djetinjstva provela zatočena u njegovoj kući koju je nedavno i naslijedila.

Vikendima posjećuju tu istu kući, čisti je i posprema, kao što je godinama radila za otmičara. Objasnila je da je to za nju i terapija.

- On je imao dvije ličnosti. Jedna od njih je bila potpuno tamna i šizofrena. Brutalna i bez pomisli na posljedice. I drugu stranu, hrabre i zgodne osobe - rekla je nedavno Kampuš. Od pet kvadratnih metara prostorije u kojoj je provodila većinu vremena, danas su ostali samo goli zidovi.

Njeni psihijatri kažu da bi trebalo da se riješi nekretnine, a kad su je pitali zašto nije željela da proda ili sruši kuću, Nataša je rekla da nije htjela da je neko pretvori u "tematski park". Zadržala je, osim kuće, i njegov automobil. Provodi vikende u kući u kojoj joj je uništeno djetinjstvo i spava u istoj sobi u kojoj je bila zarobljena.


Nataša je rekla da je svom otmičaru oprostila.

- Oprostila sam mu. Čak sam jednom otišla na njegov grob - otkrila je Nataša.

Priklopil je, inače, sahranjen na tajnoj lokaciji, a na njegovom nadgrobnom spomeniku nalazi se lažno ime i prezime. Nataša Kampuš jedna je od vrlo malo ljudi na svijetu koji znaju - i nikada neće otkriti - gde se taj grob nalazi.

Zašto je bila na tom grobu, kao i zašto je u televizijskom intervjuu pustila suzu kada je komentirala njegovo samoubistvo, ona ne želi da govori.

Nataša kaže da djeca i brak nisu za nju. Objasnila je da je uvijek smatrala da je najbolje zasnovati porodicu i imati djecu do 25. godine života da bi se kasnije mogla posvetiti karijeri.

- Ne želim da budem stara baka. Brak je lijep i divim se svima koji su dovoljno hrabri da uđu u nešto tako lijepo, ali mislim da on za mene trenutno nema nikakvu svrhu - rekla je Kampuš i odbila da odgovori na pitanje da li je u vezi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.