LJUBAV I VEZE

Žene koje imaju ovu osobinu su sretnije u vezi

Avaz.ba

16.9.2017

Često podstaknute mislima da su njihovi partneri uvijek tu da im pomognu, pa bi i one trebalo da budu na usluzi, žene će učiniti mnogo toga što im se zapravo ne radi. Na primjer, priskočiće u pomoć oko kućnih poslova i slično.

Međutim, time samo narušavaju svoj mir i dodatno se “pune” stresom, te su nezadovoljnije, naglašavaju istraživači sa Univerziteta u Arizoni.

Stres zbog manjka odmora nakon nekog vrijemena može da prouzrokuje sukobe među partnerima. U istraživanju na 154 para koji su zapisivali sve što im se događalo ispalo je da su stabilnije veze u kojima se žena ponekad postavi sebično tako da odredi sopstvene granice preko kojih neće ići. Takve žene uživale su više i u svojim vezama, a partneri su imali više sluha za njih.

Parovi moraju da nauče kako da se nose sa stresom, upozoravaju istraživači. Sa komplikovanim situacijama se susrećemo svaki dan i kada, na primer žena dođe kući već iscrpljena, onda mora da zna da partneru kaže “ne” i da ga pusti da on tog dana obavi kućne poslove, smatraju stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.