LJUBAV I VEZE

Tri bizarne stvari koje mogu da vam se dese poslije seksa, a nikad niste čuli za njih

Avaz.ba

1.10.2017

Pored različitih polnih bolesti, čudnih tjelesnih izlučevina i buke, postoje i manje poznate posljedice seksa koje i muškarci i žene mogu da osjete poslije odnosa.

Za neke od njih smo sigurni da vam uopšte nisu poznati ili ako ste ih imali, niste to povezali sa seksom.

Pojačano čulo mirisa

Kada doživljavate orgazam vaše tijelo oslobađa prolaktin, koji uzrokuje da se u mozgu više aktivira centar zadužen za miris. Nakon orgazma nivo prolaktina se povećava za 400%.


Emocije poslije seksa

Nakon seksa ste sigurno osjetili emocije kao što su euforija, opuštanje, možda i pospanost. Za neke žene nakon seksa javlajju se i potpuno suprotne emocije poput depresije, anksioznosti, agitacije ili agresije kao posljedica disforije. U istraživanju je utvrđeno da je ovakva osjećanja doživjelo čak 46% žena. Muškarci bi ovo trebali da imaju na umu sljedećeg puta kada se odluče da se samo okrenu na stranu i spavaju.

“Seks za pamćenje” i “Seks za zaboraviti”

U nekim slučajevima seks može da bude fenomenalan, u nekima ga treba što prije zaboraviti. U nekim slučajevima – oba! Zabilježen je slučaj da se jedna žena javila u bolnicu sa amnezijom u posljednjih 24 sata koja je nastupila nakon što je imala seks sa mužem. Doživjela je transient globalnu amneziju koja je jako rijetka pojava i pogađa 5 od 100.000 svake godine. Ljudi koji pate od ovog poremećaja ne pokazuju niakakve simptome i obično im se pamćenje vrati nakon nekoliko sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.