LJUBAV I VEZE

Poboljšajte vezu, sretni parovi ovo ne bi trebali da rade

( Ilustracija)

Avaz.ba

26.10.2017

Ne prođe dan da ne pročitamo novo istraživanje ili preporuku stručnjaka o tome šta treba da radimo da bismo imali uspješnu vezu.

Savjeti, traženi ili ne, pristižu i sa naslovnica časopisa o poznatima. Ali, kao što je važno šta treba da radimo da bi veza uspjela, jednako značajno, ako ne i značajnije, jeste šta ne treba da radimo. A ovo su stvari koje, slažu se psiholozi, sretni parovi ne rade.

Ne uzimaju partnera "zdravo za gotovo"

Parovi koji su zadovoljni odnosom ulaze u vezu bez rezerve ne kalkulišući šta sve mogu da izgube. Naravno, time što vjeruju drugoj strani ostavljaju prostor da ih partner povrijedi, ali rizikuju, jer je to jedini način da stvore temelje za iskren i dobar odnos. Ni u toku veze ne dozvoljavaju da ih obaveze pregaze, a da partnera počnu da posmatraju kao dio namještaja. Svojoj srodnoj duši pokazuju ljubav, pažnju i zahvalnost svakog dana.

Ne lažu

Povjerenje je krhka stvar, lako se gubi, teško stiče, zato sretni parovi grade odnos na istini. Znaju da tajne mogu uništiti i najjaču ljubav jer ubijaju povjerenje, a kad ono nestane, "kuća" se ruši. Osim ovog aspekta, partneri ne lažu ni ko su oni pokušavajući da sebe predstave u što boljem svjetlu. Na duže staze, to je neodrživo jer niko ne može dovijeka da glumi, niti bi se osjećao prijatno ako je stalno u nekoj "ulozi".

Ne fokusiraju se na mane

Čak i najdivnije biće na planeti postat će najgore ako stalno razmišljamo o njegovim manama. Treba se fokusirati na ono što je dobro i shvatiti da svi imamo i vrline i mane. Dobro se hrani dobrim, kao što se loše hrani lošim, a od nas zavisi u kom pravcu ćemo krenuti. Nije teško pretpostaviti kuda će nas odvesti fokusiranje na mane - u nezadovoljstvo, kritiziranje, zvocanje, pa i omalovažavanje, a to su ubice veze. To što se ne fokusiraju na mane ne znači da žive u svijetu snova i da ih nisu svjesni, samo im drugačije pristupaju, pa umjesto da kritiziraju, gledaju da ohrabre, inspiriraju, motiviraju partnera na promjenu.

Ne očekuju da bude lako

Sretni parovi ne misle da je veza holivudski film u kom sve teče bez peripetija, uz mnogo smijeha. Oni probleme gledaju kao mogućnosti da veza napreduje. Umjesto da se žale prijateljima i bližnjima na partnera koji je iznevjerio njihova očekivanja, čime se samo produbljuje jaz, suočavaju se direktno sa njim i zajedno rješavaju konflikte.

Ne razmišljaju o prošlosti

U ovoj stavki kriju se dva važna aspekta. Prvi je da sretni parovi ne prave ljubomorne scene drugoj strani zbog nečeg što je ona radila prije veze. Druga, možda još važnija je da ne izvlače stvari iz zajedničke prošlosti u svađama. Ako su imali neki problem, riješili su ga i ostavili ga tamo gdje mu je mjesto - u prošlosti, ne dozvoljavajući da truje sadašnjost i budućnost.

Ne traže nešto zauzvrat

Kalkuliranje se možda isplati u biznisu, ali veza nije poslovni odnos u kom se zna šta treba dati da bi se nešto dobilo zauzvrat. Sretni parovi ne razmišljaju o tome šta su oni dali, ne vode evidenciju kad su partneru donijeli doručak u krevet ili ga iznenadili nekom sitnicom, niti se pitaju kad je druga strana posljednji put uradila nešto za njih.

Ne biraju pogrešan tajming

Koliko puta vam se desilo da se izvičete na partnera nezavisno od toga ko je tu i gde se nalazite? Sretni parovi to ne rade, pridržavajući se izreke "za sve postoji vrijeme i mjesto". Oni znaju da će primjedba biti konstruktivna ako sačekaju da dođu kući ili kad se strasti smire ili jednostavno kad partner ima vremena za razgovor. Ako je partner okupiran drugim stvarima, nije u stanju da nam se posveti, što onda rezultira frustracijama i nezadovoljstvom sa naše strane. Zato je važno izabrati pravi trenutak.

Ne očekuju da im partner čita misli

Bliskost podrazumijeva da se ljudi dobro poznaju, ali niko, pa ni osoba koja nas najbolje poznaje, ne može u svakom trenutku da zna šta nam je potrebno, o čemu sanjamo, šta želimo. Ključ dobre veze je komunikacija i kada smo dobri u toj oblasti, smanjujemo šansu da ćemo se razočarati, biti povrijeđeni, iznevjereni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.