LJUBAV I VEZE

Naučnici utvrdili: Teretana ubija želju za seksom

Avaz.ba

26.10.2017

Svakodnevno vježbanje u teretani itekako može utjecati na vaš seksualni život, kažu naučnici sa Univerziteta Sjeverna Karolina.

U istraživanju je učestvovalo oko 1.000 ispitanika, odgovarajući na pitanja o svojim seksualnim navikama, libidu i seksualnom odnosu.

Ustanovljeno je da ljudi koji svakodnevno vježbaju u teretani manje razmišljaju o seksu, a samim tim i žele spolni odnos u poređenju sa onima koje ne treniraju.

Smanjenje intenziteta treninga ili postepeni prelazak na neki drugi vid vježbanja mogu povećati libido, piše Dejli star.

Jedan od načina da se efikasno poveća nivo testosterona jeste san od osam sati u kontinuitetu. Ista studija je pokazala da osobe koje spavaju pet sati u toku noći, mogu doživjeti smanjenje nivoa testosterona i do 15 posto.

Testosteron se najefikasnije povećava tako što se jedan interval dana rezerviše za potpuno opuštanje. Na taj način se reguliše “hormon stresa” koji luče nadbubrežne žlijezde.

Postoji i hrana koja zbog svog hemijskog sastava djeluje kao afrodizijak. Tu se prije svega ubraja riba, mrkva, avokado i tamna čokolada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.