LJUBAV I VEZE

Muškarci, evo šta se događa sa vašim tijelom ako nemate seks

Avaz.ba

17.11.2017

Mnogo je razloga zašto bi trebalo da redovno praktikujemo seks, a najvažniji od njih je način na koji on utiče na vaše zdravlje.

Osobe koje redovno imaju seksualne odnose srećnije su i zadovoljnije, pokazala su to brojna istraživanja, ali da li ste se ikada zapitali šta se događa sa vašim tijelom ako nemate seks? 

Evo odgovora:


1. Erektilna disfunkcija

Muškarci koji duže vrijeme nisu imali seksualni odnos, a prešli su 50. godinu, vjerovatno će patiti od erektilne disfunkcije. Kako bi ostali u seksualnoj formi, morate i da je održavate.


2. Veći rizik za rak prostate

Ako ne masturbirate redovito, a i nemate seks, šanse za obolijevanje od raka prostate mnogo su veće. Istraživanja su pokazala da češće ejakulacije (od četiri do sedam puta sedmično) smanjuju rizik od raka prostate.


3. Visoki krvni pritisak

Istraživanje je pokazalo kako osobe koje imaju redovan seks imaju manji krvni pritisak od onih koje ga ne praktikuju.


4. Stres

Vruća noć u krevetu sve može da popravi. Endorfin koji se oslobađa tokom seksa popravlja raspoloženje i mnogo je puta dokazano da seks pozitivno djeluje na ljude koji su pod stresom.


5. Imunitet slabi

Orgazmi su od velike koristi za vaš imunološki sastav. Ljekari su došli do zaključka kako muškarci koji nemaju redovan seks imaju slabiji imunitet i podložniji su bolestima.


6. Bolje ćete raditi

Seks ne samo da je dobar za vas nego i za vašu okolinu, posebno onu na poslu. Istraživanje je pokazalo kako su parovi koji redovno praktikuju seks puno efikasniji na poslu od onih koji nemaju aktivan seksualni život.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.