SUPERGONOREJA

Prevario djevojku pa ga stigla strahovita kazna koju će pamtiti dok je živ

Avaz.ba

28.3.2018

U prvom zabilježenom slučaju na svijetu, neimenovani mladić iz Velike Britanije, koji je, kao prenose mediji, imao redovne seksualne odnose s jednom svojom zemljakinjom, na putovanju kroz jugoistočnu Aziju, na kome je bio početkom ove godine, spavao je s lokalnom ženom i tom prilikom se zarazio supergonorejom, na koju zdravstveni stručnjaci već dugo upozoravaju kao na veliku prijetnju.

Supergonoreja opasna je, piše Mirror, jer je otporna na dva ključna antibiotika koje Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje pacijentima sa spolno prenosivim bolestima.

- Ovo je prvi globalni slučaj supergonoreje koja je otporna na azitromicin, kao i na ceftriakson. Trenutno radimo na formiranju tima koji će izvršiti istragu i pronaći način da se zaustavi širenje supergonoreje - stoji u saopćenju organizacije "Public Health England".

Podsjetimo, još prije dvije godine stručnjaci su počeli predviđati pojavljivanje supergonoreje, koja će biti otporna na sve poznate načine liječenja.

Čovjek koji se zarazio ovom spolno prenosivom bolešću rekao je doktorima da su mu se prvi simptomi gonoreje pojavili prije nekoliko mjeseci, nakon što je imao seks sa ženom u stranoj zemlji.

Međutim, iz do sada dostupnih podataka, ne zna se da li je supergonoreju dobio od žene, ili je virus mutirao u njemu. U svakom slulčaju, nakon što je otišao kod doktora, dobio je recept za ceftriakson i spektomicin, međutim, virus mu je ostao u grlu, što znači da terapija nije uspjela.

Nakon toga poslan je na laboratorijske pretrage gdje je utvrđena rezistencija virusa na azitromicin i ceftriakson. Terapija je eventualno bila moguća spektomicinom.

Pacijent će biti podvrgnut sredinom aprila ponovnom testiranju kako bi se utvrdilo da li je ovog puta gonoreja izliječena - trenutno je na terapiji koja uključuje jednu injekciju dnevno ertapanema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.