Ako vaš partner ima jednu od ovih 7 osobina, velike su šanse da će vas prevariti

Avaz.ba
15.06.2018 19:58

Ljudi s određenim vrstama osobnosti su skloniji nevjeri od drugih, kaže dr. Kenet Pol (Kenneth Paul) Rosenberg, američki psihijatar s 20 godina iskustva u liječenju seksualnih problema.

O toj temi napisao je i knjigu "Infidelity: Why Men and Women Cheat" (Nevjernost: Zašto muškarci i žene varaju).

- Moji pacijenti, koji se bore s nevjernošću, dolaze iz različitih društvenih okolnosti i situacija - imaju različite seksualne orijentacije, različitih su dobnih skupina i različitih su vjerskih, rasnih te društveno-ekonomskih skupina - kaže dr. Rosenberg, a prenosi Daily Mail.

 Tri odrednice varanja

- Tokom više od dvije decenije u praksi sam našao tri glavna čimbenika koji određuju preljubničko ponašanje - dodaje.

Psihologija - um koji ste razvili kroz formativna iskustva koja su u vas usadila određene načine razmišljanja o svijetu, vašem mjestu u njemu i kako razmišljate o sebi u kontekstu seksa i romantike.

Kultura - okruženje oko vas, s različitim porukama o seksu, ljubavi i preljubu - koje informira vaše mišljenje o tome i mogućnostima za nevjernost.

- Bazirano na studijama, procjenjujem da postoji gotovo 50 posto onoga što razlikuje preljubnike od onih koji to nisu, a ima veze s biološkim razlikama u kemikalijama njihovog mozga. To znači da više od polovice onoga što čovjeka vodi u preljub ima veze sa okolinom i vlastitom psihologijom - objašnjava ovaj stručnjak.

Dodaje kako je najznačajniji okolišni uzrok činjenica da možemo varati. Što je to lakše učiniti, veća je šansa da će netko to i napraviti.

7 tipova osobnosti najsklonijih preljubu

- Kada je u pitanju psihologija varalica, najveći faktor koji ljude tjera na lutanje je osjećaj da imaju na to pravo ili da zaslužuju varati. Istraživanje i kliničko iskustvo identificirali su određene osobine ličnosti koje se mogu povezati s takvim osjećajima - kaže dr. Rosenberg.

Narcisoidnost - osjećaj zadovoljstva sam sa sobom i stavljanje svojih potreba na prvo mjesto.

Nedostatak empatije - nemogućnost stavljanja sebe u poziciju svojeg partnera.

Grandioznost - precjenjivanje svojih sposobnosti, osobito seksualne i potreba potvrđivanja sebe kao vještog ljubavnika.

Impulzivnost - donošenje važnih odluka koje nose velike posljedice, na brzinu.

Želja za uzbuđenjem - doživjeti nešto novo, potraga za novim uzbuđenjima.

Izbjegavanje privrženosti - strah od obveza.

Samodestruktivnost ili mazohizam.

NA VRH