ŽIVOT

Svakodnevne situacije koje vam ukazuju da je vaš brak u krizi

Ilustracija

CDM

16.8.2018

Ukoliko se pronalazite u sljedećim situacijama, razmislite je li vaš brak u krizi.

Povremene svađe u braku su normalna stvar. Međutim, šta raditi kada razmirice prerastu u svakodnevne probleme i rješenja jednostavno nema? 

Beskrajne borbe oko istih stvari

Već znate šta će biti “kamen spoticanja” u komunikaciji, stalno se svađate zbog istih stvari, a znate da apsolutno ništa time ne postižete. Problemi su tu da se rješavaju, a ne da se provlače kroz svakodnevan život. Također, pripazite kako se ponašate kada svađa eskalira. Vrijeđanje, psihičko i verbalno maltretiranje nije poželjno, bez obzira na to koliko se ne slažete.

Nemate više zajedničkih tema

Nekada niste mogli prestanati pričati i o najbanalnijim stvarima, a sada više nemate o čemu razgovarati? A ni potrebu da jedno drugome nešto kažete? Razgovor je nešto što nikada ne bi smjelo nestati između dvoje koji se vole i žive zajedno.

Međusobno osuđivanje

Osjećate kako jedva čekate da partner nešto pogriješi i da mu to “natrljate na nos”? Često osuđivanje izaziva nezadovoljstvo, frustraciju i strahove. Prestanite da analizirate svaki detalj i tražiti loše u svemu. Svaki čovjek ima mane, a bračni partner je onaj koji te mane zna da prihvati.

Strast i ljubav su nestali

Postali smo kao brat i sestra, rečenica je koju s godinama usvajaju mnogi parovi. Iako je neminovno da strast vremenom utihne, ona se pretvara u poštovanje i iskrenu ljubav. Ako emocije i dalje postoje, tu strast je moguće i oživjeti. U protivnom, brak bez ljubavi i međusobnog poštovanja ima malo šanse da opstane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.