ODNOSI

Seks sa i bez ljubavi: Kako prepoznati razliku

Razmjenjivanje nježnosti nakon vođenja ljubavi ukazuje da prema partneru osjećate nešto više

Ilustracija

CDM

30.9.2018

Nije više neka velika tajna da ljubav i seks nužno idu zajedno. Bez obzira šta mislite o tome, trebalo bi da budete svjesni razlika. Zato donosimo osam najvećih razlika između seksa sa – i bez – ljubavi.

1. Nakon „čistog“ seksa samo ćeš uzeti odjeću i otići; kod ljubavi ćeš htjeti da se maziš s partnerom. Nježnosti nakon seksa „spadaju u ljubav“.

2. Ako je riječ o ljubavi, onda možeš da budeš onakva kakva jesi, bez glume i kočnica; kod pukog seksa nemaš potrebu da se otvaraš: pred osobom koja nam se sviđa i koju volimo, nemamo tajni ili srama.

3. Kod strasti si razočarana kad ne ispuniš sve svoje najekstremnije želje; kod ljubavi ti je svejedno, jer uvijek je lijepo: ako si zaljubljena, najprije žudiš za blizinom…

4. Čisti seks je egoističan, a ljubav nije: puka tjelesna strast često služi kao sredstvo za postizanje sopstvenog cilja. Kod ljubavi je drugačije – pazimo na osjećaje druge osobe. A i zamislit ćeš se ako druga osoba ne postigne vrhunac. Kod seksa bez ljubavi ti je svejedno – važno je da si ti zadovolj(e)na.

5. Kod ljubavi imaš potrebu da kuješ zajedničke planove, kod čistog seksa radi se o osvajanju: ljubav ne podrazumijeva takmičenje i nije potrebno pumpanje ega u obliku osvajačkih osjećaja.

6. Ljubav te inspirira; čisti seks te samo čini još više gladnom: velika ljubavna djela i pjesme širom svijeta nisu nastale nakon seksa za jednu noć.

7. Čista požuda je kratkotrajna; ljubav pobjeđuje sve: nakon strastvenih avantura jednostavno ideš dalje. Nakon što doživiš ljubav, još dugo ćeš upoređivati sljedećeg (ili tog) partnera s tim neponovljivim osjećajem.

8. Seks vidiš kao vježbu; a ljubav ne: Kod ljubavi razmišljaš samo o partneru – i vidiš vas dvoje u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.